4 třešňové koláče, na kterých si smlsnete

Sezóna třešní se blíží a zároveň s ní vaření a pečení marmelád, knedlíků, koláčů a buchet. Třešně jsou zdravým ovocem, které obsahuje mnoho prospěšných látek pro lidské tělo. Obsahují velké množství minerálů, vitamínů a jódu. Jsou také významnými antioxidanty.

Co je potřeba na upečení koláče

Na přípravu dobrého třešňového koláče potřebujete plně vyzrálé třešně, které mají vysoký obsah ovocného cukru a rozvinutou chuť. Vybírejte si kvalitní ovoce a nahnilé kousky vyhoďte. Třešně můžete v koláči doplnit také dalšími druhy ovoce, jako jsou jahody, meruňky, broskve, ananas nebo švestky. Docílíte tak větší barevnosti.

Na koláče se tradičně v domácnostech používá pšeničná mouka, avšak moderní hospodyňky nemají potíže recepty inovovat a vymyslet nové variace. Místo mouky pšeničné použijte například špaldovou, která má sama o sobě nasládlou lehce perníkovou chuť. Dále pak kukuřičnou se zářivě žlutou barvou, rýžovou, která pokrm odlehčí, mandlovou, pohankovou, jáhlovou nebo třeba kokosovou.

I bílý cukr lze nahradit cukrem třtinovým nebo různými sirupy, či medem. Třešně si velmi dobře rozumí s čokoládou, kterou můžete koláč lehce dozdobit.

Jak upéct dobrý koláč

Dobrý koláč upečete velmi snadno, stačí trocha šikovnosti a dodržovat pár tipů, které vám pomohou vykouzlit skvělé těsto.

Nezapomeňte nikdy na sníh z bílků. Nevyplácí se mu vyhýbat, protože těsto krásně nadechne a dodá mu vláčnosti.

Jestli je koláč správně upečen, zjistíte jednoduchým testem. Stačí zapíchnout do těsta párátko a zjistit, jestli se na něj těsto nepřilepilo. Pokud párátko vytáhnete čisté, těsto je zcela upečeno.

Nikdy nepečte koláč na nejvyšší stupeň, raději vždy uberte, aby se těsto pomalu propeklo po celé ploše. Při přílišném teplu prudce vyskočí a vytvoří se nevzhledné hrboly.

Ten komu se nechce v letních vedrech stát a potit u rozpálené trouby může vyzkoušet nepečené varianty třešňového koláče, jako je cheesecake nebo tvarohový koláč, či koláč s piškoty a zakysanou smetanou.

Třešňový koláč s posypkou

Třešňový koláč s posypkou je tradiční český koláč, který se peče v letních měsících snad v každé domácnosti. V době, kdy jsou přebytky ovoce spolu s marmeládami, hraje prim a chutná hlavně dětem.

Ingredience:

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 25 dkg cukru písek nebo krupice
  • 2 dcl mléka
  • 2 dcl oleje
  • 3 vejce
  • lžička skořice
  • prášku do pečiva
  • 1 kg třešní
  • Na posypku: máslo, hladkou mouku, cukr

Postup:

  1. Třešně vypeckujte a odstraňte stopky, ovoce omyjte ve vlažné vodě.
  2. Nejprve si připravte posypku, aby vám stačila vychladnout. Máslo si roztopte v hrnci a přidejte do něj hladkou mouku s cukrem, dokud se vám nevytvoří hmota, která se dá tvarovat.
  3. Smíchejte si sypké ingredience v míse a přidejte mléko s olejem a vaječnými žloutky. Bílky si nechejte na vytvoření sněhu, který vmíchejte opatrně do těsta.
  4. Formu vymažte olejem a vysypte moukou, poté do ní vylijte těsto, na které rozsypte rovnoměrně třešně a na třešně rozdrobte posypku.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Ovocný koláč s třešněmi

Ovocný koláč s třešněmi je lehká letní varianta sladkého dezertu, který pochází z Německa a je zde znám jako Obstkuchen. Oblibu si získal i u nás ve variantách s vanilkovým krémem nebo marmeládou. Na korpusu z lehkého těsta s krémem leží hromada ovoce zalitá želatinou, což jej činí velmi dekorativním. K třešním můžete přidat i jahody, broskve nebo ananas, zkrátka co vás napadne, aby vypadal hezky a barevně.

Ingredience:

  • třešně
  • 26 dkg cukru
  • 26 dkg hladké mouky
  • 4 vejce
  • 8 lžic horké vody
  • 10 lžic oleje
  • 0,5 prášku do pečiva
  • Na korpus: marmeládu, želatinu

Postup:

  1. Z bílků a trochy cukru si ušlehejte sníh. Z ostatních ingrediencí kromě třešní vytvořte těsto, do kterého zapracujte sníh.
  2. V troubě si ve vymazané a vysypané formě upečte těsto na korpus.
  3. Po vychladnutí korpus pomažte marmeládou nebo krémem z vanilkového pudinku a másla a poklaďte na něj vypeckované ovoce.
  4. Připravte si želatinu podle návodu a opatrně ji postupně nalévejte na ovoce, aby stačila ztuhnout.

Cheesecake s třešněmi

Cheesecake je forma koláče netradičně s krémovým sýrem. V posledních letech je čím dál tím oblíbenější díky své lehké a lahodné chuti. Jeho příprava není moc složitá a vy si jej můžete vychutnat v pohodlí domova. Ozdobený třešněmi, jahodami nebo čokoládou. Je možné jej připravit v pečené i nepečené variantě.

Ingredience:

  • 300 g sušenek
  • 130 g másla
  • 500 g krémového sýra, nejlépe mascarpone
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 dcl rumu
  • 1 šlehačka

Postup:

  1. Sušenky si rozmačkejte v robotu nebo ručně a smíchejte s rozměklým máslem. Výslednou hmotou vyložte koláčovou formu.
  2. Mascarpone, šlehačku a cukr vyšlehejte do hladkého krému a rozložte na korpus ze sušenek. Na vrch poklaďte ovocem a zalijte želatinou nebo pokapejte čokoládovou polevou.
  3. Cheesecake umístěte do lednice, aby vychladl a ztuhnul, nejlépe přes noc.

Americký třešňový koláč

Americký třešňový koláč se dělá v mnoha obměnách, za třešně můžete zaměnit například jablka a doplnit je ořechy nebo hrušky, meruňky i švestky. Je to tradiční pochoutka pečená v USA, která nesmí chybět na stole každé americké domácnosti. Připravit si ji však můžete i vy, například z listového těsta.

Ingredience:

  • listové těsto
  • 1 kg třešní
  • 200 g cukru
  • 1 balíček nasekaných mandlí
  • 1 vanilkového cukru

Postup:

  1. Třešně vypeckujte a odstopkujte, propláchněte ve vodě, smíchejte s cukrem a mandlemi.
  2. Do vymazané formy umístěte plát z listového těsta a ořízněte jej podél formy, aby lehce přečuhoval přes okraj.
  3. Na těsto nasypte třešňovou směs. Na tu pak naskládejte do mřížky plátky listového těsta. Koláč pečte v rozehřáté troubě na 180 °C do hněda.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.