5 neobyčejně dobrých meruňkových dezertů

Meruňky jsou skvělé ovoce, které se perfektně hodí do koláčů, dezertů i dortů. Nejsou přeslazené a mají určitou dávku kyselosti, která dezert osvěží a dodá mu chuť. Jsou jemné a lehké ovoce plné vitaminů a betakarotenu, který se hodí obzvláště při pobytu na slunci.

Meruňkové speciality

Meruňky jsou velmi chutné a krásně barevné ovoce. Dezerty s meruňkami potěší nejen váš jazyk, ale také oko. Můžete je kombinovat s tvarohem, rozinkami, mandlemi, skořicí nebo také rumem či kešu oříšky nebo ořechy vlašskými.

Co upéct s meruňkami

Pečení dezertů s meruňkami je velmi rychlé a jednoduché. Můžete je přidat všude tam, kde jablka nebo jahody. Oproti jablkům nebývají tak kyselé a při pečení nezhnědnou, ale zachovají si svůj krásně oranžový vzhled. Skvělé jsou recepty s meruňkami, kde figurují jako náplň. Nejen meruňkové koblihy jsou výtečným sladkým pečivem, ale také muffiny, ve kterých se skrývá velký kus meruňky. Upéct si můžete různé šátečky, croissanty, dorty, buchty, koláče i valašský frgál či staročeské koláče s meruňkovou marmeládou.

Meruňkové muffiny

Meruňkové muffiny jsou dezert, který jistě dostane každého. Můžete do muffinu dát klasicky kousky ovoce, ale také umístit doprostřed celou půlku meruňky. Ta bude úžasným překvapením uprostřed jinak nenápadného dortíku. Horní stranu muffinu posypejte čokoládou, posypkou nebo ji dozdobte lahodným meruňkovým krémem. Vykouzlíte tak roztomilý dortík s jemně oranžovou barvou. Ozdobte jej barevnými cukrovými ozdobami nebo na krém umístěte jedlou květinu, měsíček či oranžovou nebo žlutou macešku.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 50 ml vody
  • 100 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 smetanu
  • prášek do pečiva
  • meruňky rozdělené na poloviny

Postup:

  1. Vyšlehejte si sníh, ten přimíchejte k dalším ingrediencím na těsto, které jste prošlehali taktéž šlehačem.
  2. Těsto lijte do formiček, vyložených papírovými košíčky vždy do poloviny, pak vložte polovinu meruňky a zalijte košíček do třech čtvrtin. Muffin při pečení nabyde, tak potřebuje prostor, aby nevytekl z košíčku.
  3. Horní stranu posypejte čokoládovými vločkami.
  4. Pečte v troubě 20 minut na 180 °C.
  5. Po vychladnutí dozdobte krémem, který vytvoříte smícháním tvarohu s meruňkovou marmeládou.

Meruňkový štrůdl

Jablečný štrůdl je klasika, ale co si udělat pro jednou něco jiného a upéct štrůdl meruňkový? Listové těsto a meruňky si skvěle rozumí. Obvyklou pochutinou jsou listové šátečky s meruňkami nebo listové šátečky s pudinkem a meruňkami. Do svého meruňkového štrůdlu můžete přidat rozinky nebo tvaroh, či jiné druhy ovoce, jahody, třešně, švestky. Nejlépe však chutná s tvarohem.

Ingredience:

  • 250 g meruněk
  • tvaroh
  • rozinky
  • mandle
  • 50 g cukru
  • listové těsto

Postup:

  1. Listové těsto si vyválejte tak, aby tvořilo přibližně obdélník.
  2. Tvaroh si rozmíchejte s cukrem a cukrem také posypejte meruňky. Na plát těsta rozetřete tvaroh a položte na něj meruňky.
  3. Přisypejte rozinky, plátky mandlí a pečte v troubě na 180 °C, dokud štrůdl nezezlátne.
  4. Po upečení posypejte štrůdl cukrem moučkou a po vychladnutí můžete servírovat. Na talířku si jej dozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Žemlovka z vánočky a meruňkovou zavařeninou

Žemlovka aneb zemlbába je původní pokrm České i Německé kuchyně. Od dávných dob se jedla v chalupách jako jídlo chudých a využívalo se na její vaření zbytky pečiva i sezónní ovoce. Vy si ji můžete připravit z pečiva čerstvého v zajímavé obměně a místo jablek použít meruňky. Žemlovku lze jíst za tepla, ale také po studenu, jako rychlou svačinu. Na její přípravu lze použít rohlíky, housky nebo také vánočku či sladké pečivo.

Ingredience:

  • vánočka
  • mléko
  • lžička skořice
  • rozinky
  • mandle
  • tvaroh
  • 100 g másla
  • 250 g meruněk
  • 100 g cukru

Postup:

  1. Vánočku natrhejte na středně velké kousky a namočte do mléka.
  2. Na spodní stranu zapékací mísy dejte kousek másla a na něj naklaďte polovinu vánočky nasáklé mlékem. Na ni meruňkovou zavařeninou smíchanou se skořicí, cukrem a rozinkami. Pokryjte ji tvarohem rozmíchaným s trochou cukru a na horní stranu opět vložte zbytek vánočky.
  3. Posypejte hoblinami másla a pečte v troubě, dokud žemlovka nezezlátne a meruňky nejsou měkké.

Meruňkový koláč ze špaldové mouky

Meruňkový koláč lze upéct na mnoho způsobů. Zdravou variantou je pečení se špaldovou moukou. Ta vás plně zasytí a dodá koláči zajímavou a netradiční příchuť. Kupte si špaldovou mouku celozrnnou, je aromatičtější a celá zrna prospívají zdravému zažívání.

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g cukru
  • 50 ml oleje
  • prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 300 g meruněk

Postup:

  1. Nejdříve si připravte z vaječného bílku a cukru sníh. Poté jej přidejte k dalším našlehaným ingrediencím a vytvořte těsto.
  2. Do vymazané a vysypané formy nalijte těsto a na horní stranu poklaďte meruňky.
  3. Pečte v troubě na 180 °C 45 minut. Po vychladnutí posypejte cukrem.

Mřížkový koláč s tvarohem a meruňkami

Mřížkový koláč pochází z americké kuchyně. Zde je proslulý jako jablečný nebo třešňový. Avšak meruňkový je také velmi dobrý, obzvláště s tvarohovým krémem, který zjemníte smetanou. Má velmi zdobný vzhled a při pečení si úžasně vyhrajete.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 250 g másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • smetana
  • 5 cl rumu
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 300 g meruněk
  • tvaroh

Postup:

  1. Máslo nechte změknout a pak jej spolu s moukou, cukrem, rumem a citronovou kůrou vypracujte v těsto.
  2. Těsto nechte odpočinout v ledničce a poté je vyválejte do plátu. Částí těsta vyložte vymazanou a vysypanou pečící formu.
  3. Vložte tvaroh rozmíchaný se smetanou a trochou cukru a na něj poklaďte vypeckované poloviny meruněk.
  4. Nakrájejte zbytek těsta na tenké proužky a vytvořte mřížku. Koláč pečte v troubě na 180 °C 30 minut. Po upečení posypejte cukrem.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *