5 receptů na dobrou meruňkovou marmeládu

Brzy přijde čas zavařování a stánky se naplní ovocem. Meruňky jsou zdravé ovoce, které dobře chutná a má také spoustu zdraví prospěšných látek. Posilují imunitu a příznivě působí na hladinu cholesterolu. Nejlepší zpracování meruněk je kompot nebo marmeláda.  

Ingredience

Marmelády si můžete připravit z jakéhokoliv ovoce, doporučuje se využít nejvíce sezónní druhy, protože jsou levnější. Hlavně v době své sezóny jsou díky zrání na slunci mnohem zdravější, než ovoce vypěstované ve skleníku. K přípravě marmelád můžete použít meruňky, švestky, jablka, borůvky, maliny, bezinky, jahody, ale i tropické druhy, jako jsou ananasy, pomeranče nebo mango. Můžete udělat marmeládu z jednoho druhu ovoce nebo směsi. Ozvláštněte je i dalšími přísadami, jako je koření, vanilka, skořice nebo hřebíček.

Někteří lidé tápou mezi tím, co je marmeláda a co je džem. Marmeláda je rozmixované ovoce, které se snadno natírá na chleba, oproti tomu v džemu zůstávají kousky ovoce. Vy si můžete připravit obě varianty, podle toho, co vám vyhovuje.

Aby byla marmeláda gelové konzistence, přidává se do ní želírovací látka s obsahem pektinu. Některé druhy ovoce, jako například jablka, má už samo o sobě vysoký obsah pektinu, proto není třeba želírovací látky přidávat tolik, jako do jahod, které mají přirozený obsah pektinu nižší. V prodeji jsou různé želírovací směsi,  pektogel, gelfix a další. Na sáčku je vždy uveden poměr množství želírovací látky na množství ovoce. Pokud jste vyznavači biostravy, můžete přidat do ovoce přírodní pektin, který je k dostání v obchodech se zdravou výživou.

Protože je ovoce po uvaření málo sladké je potřeba přidat cukr, ten také působí jako konzervant. Místo bílého cukru můžete přidat třtinový cukr, med nebo různé sirupy. Chuť přidaného sirupu se však odrazí v celkové chuti marmelády, proto pečlivě vybírejte.

Další konzervační látkou, která zabrání zkažení marmelády je citronová šťáva nebo kyselina citronová. Pakliže jste vyznavačem bio produktů přidejte šťávu z bio citronu. Do marmelády můžete nastrouhat i trošku citronové nebo pomerančové kůry, na zvýraznění chuti. Rozhodně by však měla být bio, abyste nejedli chemický postřik na citrusech.

Postup výroby

Základem každé dobré marmelády je kvalitní ovoce. Vybírejte plně zralé ovoce, které má už samo o sobě vysoký obsah cukru. Nezralé plody raději nekupujte. Ovoce by mělo být vždy pořádně očištěno, aby se vám plíseň či hniloba nedostala do celé marmelády a nezkazila ji.

Po očištění jej nakrájejte a vařte v trošce vody, tak aby se nepřipalovalo. V průběhu vaření ovoce pustí vlastní šťávu, proto nedávejte vody mnoho, abyste ji pak nemuseli vyvařovat. Marmeládu vždy neustále míchejte.

Že má marmeláda tu správnou hustotu, poznáte tak, že kápnete lžičku na talířek a necháte vychladnout. Nikdy neochutnávejte marmeládu horkou, mohli byste se spálit.

Sklenice by měly být vymyté a zbytky marmelády, které vám při plnění ukáply na závit, pečlivě otřete. Nakonec sklenice vždy obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Víčko se samo přichytí, není potřeba sklenice s marmeládou zavařovat.

Meruňková marmeláda

Nestárnoucí klasikou je typická meruňková marmeláda, tak jak ji všichni velmi dobře známe. Naplňují se s ní koblihy a nejraději ji mají děti. Září nám ve spíži sytě oranžovou barvou a připomíná uplynulé léto.

Ingredience:

  • 1 kg meruněk
  • 500 g cukru
  • 1 sáček želírovací látky
  • šťáva z půlky citronu nebo lžičku kyseliny citronové

Postup:

  1. Meruňky vypeckujte, odstraňte stopky a nahnilé části, poté propláchněte ve vlažné vodě. Nakrájejte na malé kousky a vařte ve vodě, dokud nejsou zcela měkké.
  2. Až se uvaří, můžete je nechat tak nebo rozmixovat a poté vsypejte cukr. Marmeládu vařte na mírném plameni, dokud není všechen cukr pořádně rozpuštěn a stále ji míchejte. Cukrem se zahustí a mohla by se připalovat.
  3. Ve trošce vody rozmíchejte želírovací látku a vlijte do marmelády. Opět pořádně rozmíchejte, aby se rozprostřela po celé ploše.
  4. Nakonec přidejte citronovou šťávu a zamíchejte.
  5. Sklenice plňte až po vrch, ale tak aby se daly lehce zatáhnout víčkem. Obraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Meruňková marmeláda s rakytníkem

Meruňkovou marmeládu můžete ozvláštnit také superpotravinami. Použijte brusinky, borůvky nebo třeba rakytník. Jeho svěží barva dá marmeládě sytější odstín a naplní ji hromadou vitamínů. Rakytník je trochu kyselejší, proto můžete přidat více cukru a méně citronu, podle chuti, jaká vám vyhovuje.

Ingredience:

  • 1 kg meruněk
  • 0,3 kg rakytníku
  • 600 g cukru
  • 1 sáček želírovací látky
  • pár kapek citronové šťávy nebo lžičku kyseliny citronové

Postup:

  1. Meruňky očistěte, odpeckujte a nakrájejte na malé kousky. Rakytník je potřeba předem uvařit a propasírovat přes síto, abyste se zbavili semínek.
  2. Meruňky s rakytníkovou šťávou povařte v menším množství vody, tak aby se vám směs nepřichytla. Hustotu kontrolujte mícháním.
  3. Přidejte cukr a želírovací látku rozmíchanou ve sklenici vody. Následně zakápněte citronem.
  4. Hotovou marmeládu naplňte do sklenic a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Meruňková marmeláda s jablky

Meruňková marmeláda s jablky je u nás taktéž oblíbenou. Jablka jsou časté ovoce, kterým se marmelády nastavují, aby získaly na objemu. Nijak výrazně nemění chuť ovoce a jsou levnější. Když se podíváte na etiketu většiny marmelád v obchodě, jsou v nich jablka hojně zastoupena. Vy si však můžete vybrat sladší a chuťově výraznější odrůdy, které dodají chuti vaší marmelády svěží tóny.

Ingredience:

  • 1 kg meruněk
  • 1 kg jablek
  • 1 kg cukru
  • 2 sáčky želírovací látky
  • šťáva z jednoho citronu nebo lžičku kyseliny citronové

Postup:

  1. Jablka oloupejte ze slupek, zbavte jadřinců a stopek. Meruňky také očistěte a zbavte nahnilých částí. Ovoce propláchněte ve vodě a nakrájejte na malé kousky.
  2. Jablka s meruňkami vařte ve vodě do měkka, poté rozmixujte nebo nechejte na kousky a přidejte cukr, želírovací látku rozmíchanou ve vodě a citronovou šťávu.
  3. Marmeládu naplňte do sklenic a obraťte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Meruňková marmeláda s jahodami

Jahodová sezóna je vždy nejlepší částí roku, sladké červené jahody lákají každého, aby ochutnal. Spolu s meruňkami se pyšní svými zářivými barvami na stáncích prodejců zeleniny. Tak proč tyto dva druhy skvělého ovoce nespojit a udělat si perfektní marmeládu.

Ingredience:

  • 1 kg meruněk
  • 1 kg jahod
  • 1 kg cukru
  • 2 sáčky želírovací látky
  • šťáva z jednoho citronu nebo lžičku kyseliny citronové

Postup:

  1. Meruňky i jahody odstopkujte a z meruněk vytáhněte pecky. Ovoce opláchněte vodou a nakrájejte. Vařte v hrnci s trochou vody. Jahody brzo pustí šťávu.
  2. Uvařené ovoce rozmixujte nebo nechte tak, přidejte cukr, želírovací látku rozpuštěnou ve vodě a citronovou šťávu.
  3. Marmeládou naplňte sklenice a obraťte je dnem vzhůru. V této pozici je nechte zcela vychladnout.

Meruňková marmeláda s medem

Ti, kteří nejsou příznivci bílého cukru, mohou vyzkoušet meruňkovou marmeládu s medem. Je to velmi dobrá a sladká chuťovka, která je skvělá na namazání na chleba po ránu, jako sladký a zdravý start do nového dne.

Ingredience:

  • 1 kg meruněk
  • 300 g medu
  • 1 sáček želírovací látky
  • šťáva z půl citronu nebo lžičku kyseliny citronové

Postup:

  1. Ovoce očistěte, odpeckujte a propláchněte. Nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě. V tom případě je dobré jej po uvaření rozmixovat, aby se plně propojilo s medem.
  2. Přidejte med a nepřestávejte míchat, aby se vám náhle zhoustlá směs nepřipálila. Přilijte želírovací látku rozmíchanou ve vodě a citronovou šťávu. Stále míchejte.
  3. Až se všechny ingredience plně propojí, naplňte do sklenic a uzavřete víčkem. Obraťte dnem vzhůru a nechte marmeládu vychladnout.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.