5 receptů na třešňový kompot, klasika i inovace

Třešňový kompot je jedna z nejoblíbenějších zavařenin, kterou si všichni rádi dopřáváme jak v létě, tak i v zimě, kdy nám připomene slunečné dny.

Ingredience

Základní ingrediencí do tohoto kompotu jsou samozřejmě třešně. Ty si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce nebo zakoupit v obchodě, na trhu nebo svého oblíbeného farmáře. Existuje mnoho odrůd třešní, různých tvarů a barev, zavařit můžete jakékoliv. Nejlepší je zavařovat ovoce, které je plně zralé a má již vysoký vlastní obsah ovocného cukru. Tak nemusíte přidávat cukr navíc, aby byl kompot sladký tak akorát.

Zavařovat ovoce se dá i bez cukru. Moderní metody zavařování bez cukru doporučují využít přirozené cukernatosti ovoce a nálev si vyrobit z ovocné šťávy. Můžete použít jak stejnou, třešňovou do třešní, tak i jiné šťávy, jahodovou nebo z dalších druhů ovoce.

Třešně mají mnoho možností zpracování, nejen v kompotu. Je z nich možné dělat velmi dobré marmelády nebo povidla, do kterých můžete přidat i vanilku, skořici nebo muškátový oříšek. Luxusní chuťovkou je třešňová marmeláda s čokoládou.

Z třešní se dá vyrobit také mošt, odšťavněním a zavařením, sirup s přidáním většího množství cukru, alkoholické bowle s rumem nebo třešňové víno. Můžete je i zamrazit nebo nasušit. Sušení je však dost náročné, pokud nevlastníte sušičku. Výroba kompotů je rychlý a efektivní způsob, jak zpracovat velké množství ovoce, obzvláště když máte zahrádku a bohatou úrodu.

Postup výroby

Základem je třešně odpeckovat a zbavit stopek. Důležité je odstranit shnilé plody. V případě, že najdete plody zpola nahnilé, je lepší je odstranit celé, jelikož plíseň by mohla být rozšířena do všech částí třešně a zkazit vám tak celou sklenici kompotu. Je to mravenčí práce, ale určitě se vyplatí.

Po očištění třešně opláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat v sítku, abyste odstranili všechny drobné kousky lístků a zlomených stopek, které by mohly na ovoci zůstat.

Do sklenic byste neměli třešně vkládat moc natěsno, jako třeba papriky, abyste je nerozmačkali. Je lepší je pouze vsypat a neutlačovat. Můžete se sklenicí lehce poklepat na stůl, aby se třešně usadily a vešlo se jich do sklenice víc.

Dobrý nálev je základem kvalitního kompotu. Základní nálev sestává pouze z vody a cukru. Do sladkého ovoce se nikdy nepřidává sůl ani ocet, jako do okurek nebo paprik, které jsou zavařeny na slano. Pouze cukr, ten můžete použít bílý krystal nebo krupici. Pakliže jste vyznavači zdravé výživy také třtinový cukr. Ten může dodat kompotu zajímavé a netradiční chutě.

Do nálevu je možné přihodit i různé druhy koření, vanilku, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, badyán, anýz, zázvor, citronovou kůru nebo pomerančovou kůru. Kůru do kompotu dávejte vždy z bio ovoce, které není ošetřeno chemickými prostředky. To seženete u farmáře nebo v obchodech se zdravou výživou. Koření do kompotu můžete vyzkoušet jakékoliv, které vás napadne, třeba objevíte něco nového a skvělého.

Třešňový kompot je příjemné také obohatit dalšími druhy ovoce. Nejen z našich českých zahrádek, ale stejně tak exotickými. Vyzkoušejte přidat mango, ananas, kaki nebo liči. Velmi netradiční je přidání dýni. Třešně si skvěle rozumí především s dalším bobulovitým ovocem, jako jsou špendlíky, blumy, švestky nebo višně.

Zavařit můžete třešňový kompot klasickým způsobem v hrnci s vodou nebo v troubě. Vždy pečlivě sledujte teplotu. Sklenice s kompotem skladujte v chladu a suchu, nejlépe v chladném sklepě nebo spíži. Třešňový kompot vám vydrží přibližně dva roky.

Třešňový kompot

Třešňový kompot zavařený obvyklým způsobem to je nestárnoucí klasika. V zimě je skvělý k obědu a v létě si můžete zavařenou třešeň hodit třeba do koktejlu a šťávu použít jako sirup na ochucení vody.

Ingredience:

  • 1 kg třešní
  • 1 litr vody
  • 50 g cukr krystal

Postup:

  1. Třešně pořádně očistěte, odstraňte stopky, pecky a veškeré třešně, které jsou nahnilé. Propláchněte ve vodě a nechte okapat.
  2. V hrnci svařte vodu s cukrem, tak aby se cukr pořádně rozpustil a nechte ji vychladnout.
  3. Třešně dejte do zavařovacích sklenic, zalijte cukrovým nálevem a zavíčkujte. Vařte půl hodiny za teploty 80°C.

Třešňový kompot v troubě

Příprava třešňového kompotu v troubě je rychlý způsob, jak zavařit třešně. Trouba má větší plochu, než zavařovací hrnec a tak se vám do ní vejde více sklenic najednou, hodí se pro zavařování většího množství ovoce. Ušetříte tak čas i energie. 

Ingredience:

  • 3 kg třešní
  • 3 litry vody
  • 150 g cukr krystal

Postup:

  1. Třešně očistěte, vypeckujte a odstraňte stopky, včetně nahnilých částí. Poté omyjte ve vodě a naplňte jimi sklenice.
  2. V hrnci svařte vodu s cukrem a zalijte ji třešně ve sklenicích.
  3. Pečící plech do trouby vyložte utěrkou, na kterou postavte zavíčkované sklenice s třešněmi. Víčka můžete použít pouze ta na závit, u víček, která se zavírají hlavicí, tato metoda nefunguje, tam je potřeba, aby byly obklopeny vodou.
  4. Plech naplňte horkou vodou a zavařujte v horkovzdušné troubě 10 – 15 minut na 250°C. Po vyjmutí otočte víčkem dospod, aby se víčko lépe přichytilo ke sklenici.

Třešňový kompot s vanilkou

Není nutné se vždy držet pouze zažitých receptů, které vás mohou brzy nudit, ale je zajímavé vyzkoušet také novinky. Vanilka třešňový kompot ozvláštní a dodá mu nové chutě.

Ingredience:

  • 2 kg třešní
  • šťáva a kůra z bio citronu
  • 500 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 litry vody

Postup:

  1. Vanilkový lusk překrojte a vyberte semínka, ty vložte do hrnce s vodou a citronovou šťávou. Přidejte na velké části nakrájené kousky citronové kůry a cukr. Vše povařte.
  2. Vypeckujte a odstopkujte třešně, odstraňte shnilé části a třešně umístěte do sklenic.
  3. Třešně ve sklenicích zalijte vzniklým sirupem. Kousky kůry vyjměte nebo je můžete v kompotu nechat na ozdobu.
  4. Nakonec třešně zavařte v hrnci půl hodiny na 80°C.

Třešňovišňový kompot

Nemusíte zavařovat pouze samotné třešně, ale zkusit je také zkombinovat s jiným ovocem. Velmi dobrý je třešňovišňový kompot. Višně jsou trochu kyselejší ovoce a tak dodají sladkému kompotu říz. Navíc jsou také jinak zabarveny, tak máte ve sklenici více odstínů barevných kuliček. Efektu pěkného i na pohled můžete dosáhnout nejen višněmi, ale také různými odrůdami třešní, včetně žlutých kultivarů.

Ingredience:

  • 1 kg třešní
  • 1 kg višní
  • 2 litr vody
  • 100 g cukr krystal

Postup:

  1. Třešně a višně pořádně očistěte, odstraňte stopky, pecky a veškeré ovoce, které je nahnilé. Propláchněte pod vodou a nechte pořádně okapat. Poté je vložte do sklenic, tak aby se promíchaly višně s třešněmi.
  2. V hrnci svařte vodu s cukrem, promíchejte a po krátkém vychladnutí zalijte ovoce.
  3. Sklenice zavíčkujte a vařte půl hodiny za teploty 80°C.

Kompot letní mix

Ve vaření se fantazii meze nekladou, k třešním zkuste přihodit třeba pár špendlíků, blum, švestek, meruněk, hroznového vína nebo jahod. Nemusíte se bát přidat ani exotické ovoce. Když kompot pěkně namícháte, vypadá vždy dobře a můžete jej věnovat i jako dárek.

Ingredience:

  • 0,5 kg třešní
  • 0,5 kg meruněk
  • 0,5 kg švestek
  • 0,5 kg jahod
  • 0,5 kg hroznového vína
  • 2,5 litr vody
  • 150 g cukr krystal

Postup:

  1. Veškeré ovoce pořádně očistěte, odstraňte pecky, stopky a veškeré ovoce, které je nahnilé vyhoďte. Propláchněte vodou a nechte vše okapat. Poté ovoce naskládejte do sklenic, tak aby se promíchaly různé druhy a barvy.
  2. V hrnci povařte vodu a cukr, nechte chvíli vychladnout a pak vzniklým sirupem zalijte ovoce ve sklenicích.
  3. Sklenice opatřete víčky a vařte půl hodiny za teploty 80°C.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.