Buchty z jablek, 5 výborných a rychlých receptů

Jablečné buchty jsou neopomenutelnou podzimní klasikou. Ať už teplé pro zahřátí, tak i po studenu jako svěží lahůdka. Pečená jablka spolu se skořicí provoní každou kuchyni. Tak neváhejte a pusťte se do pečení.

Jak připravovat jablka

Jablka jsou ovoce, které je snadno zpracovatelné. Zpravidla se loupou a vždy je třeba odstranit jadřinec. Můžete jablko rozříznout a podělit jej klasicky na měsíčky nebo pro hezčí efekt odstranit jadřinec speciálním vykrajovátkem, dosáhnete tak pravidelného kolečka.

Jablka se hodí na přípravu koláčů, buchet, marmelád nebo křížal. Můžete je sušit v pootevřené troubě na mírnou teplotu, v sušičce či na sítu položené jen tak na radiátor nebo v kuchyni. Jsou skvělým doplňkem stravy a směle nahradí nezdravé chipsy, smažené na přepáleném tuku s vysokým obsahem soli. Stejným způsobem se dají nasušit také hrušky, mrkev, banány i meruňky.

Stejně jako chipsy nebo tacos se namáčejí do salsy, můžete si vytvořit rovněž k ovocným chipsům salsu jablečnou. Stačí jablečné pyré smíchat s jogurtem, křenem, pažitkou a hořčicí a získáte pikantní chuťovku, kterou případně natřete i na maso či grilovanou zeleninu.

Podzimní recepty

Jablečné buchty a podzim jedno jsou. Abyste si mohli připravit jablečné buchty i v zimě, stačí jablka jednoduše zavařit. Nastrouhaná jablka se smíchají s cukrem, skořicí a citronem a následuje zavaření v zavařovacím hrnci na 85 stupňů.

Rovněž jablkový kompot je velmi chutný, v tomto případě se jablka zavařují nakrájené na měsíčky a mísí s dalším ovocem spolu s kořením, jako je zázvor, vanilka, hřebíček nebo anýz.

Již dopředu nastrouhaná a zavařená jablka vám urychlí práci, když spěcháte a nechce se vám zdržovat zdlouhavým strouháním. Jen je potřeba slít přebytečnou vodu, aby buchta nebyla moc mokrá.

Skvělým tipem pro vylepšení jablečných buchet jsou rozinky naložené v rumu. Namáčejí se minimálně den dopředu, aby pořádně nasákly chutě a vůně aromatického alkoholu.

K jablečným buchtám si dejte horký nápoj z jablek. Horké jablko se dělá z jablečného džusu, který se prohřeje s hřebíčkem, citronovou kůrou, pomerančem nakrájeným na plátky a celou skořicí. Můžete si přidat i malou skleničku rumu pro lepší chuť. Nebo si udělat jablečný punč s trochou bílého vína a nakrájenými jablky. Jako aperitiv poslouží jablečná pálenka calvados. V letních měsících vás potěší osvěžující jablečné cidery.

Jablka jsou součástí mnoha diet, je to ovoce, které zasytí a nezatíží žaludek. Obsahují mnoho prospěšných látek a vitaminů i vlákninu, která napomáhá trávení. Jsou dobře kombinovatelné s dalšími zdravými potravinami, jako je mrkev, ovesné vločky nebo špaldová mouka. Upečte si jablečnou buchtu kakaovou, bramborovou, špaldovou či ovesnou, skvělá je také tvarohová.

Ochutnejte fit recept, pečená jablka plněná tvarohem s oříšky a rozinkami politá medem nebo javorovým sirupem.

Bramborová buchta s jablky

Bramborová buchta s jablky je trochu jiná, než buchty pečené jen z mouky a ovoce. Těsto je vláčnější a jemnější. Brambory se hodí k pečení nejen na slano ve formě různých koláčů a nákypů, ale také na sladko například s jablky, meruňkami nebo švestkami. V bramborové buchtě s jablky jsou také rozinky a voňavá skořice.

Ingredience:

  • 200 g vařených brambor
  • 350 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 100 g cukru
  • 150 ml oleje
  • 1 vejce
  • 500 g jablek
  • 1 lžička skořice
  • rozinky

Postup:

  1. Brambory nastrouhejte, smíchejte s moukou, práškem do pečiva, cukrem a olejem, přidejte vaječný žloutek a vypracujte těsto. Polovinu těsta vložte do vymazané a vysypané formy.
  2. Jablka očistěte a nastrouhejte, smíchejte s rozinkami, skořicí a doslaďte trochou cukru. Přebytečnou vodu, kterou jablka pustí, slijte.
  3. Překryjte zbytkem těsta a potřete rozšlehaným bílkem.
  4. Buchtu pečte v troubě na střední teplotu, dokud povrch nezhnědne a jablka nebudou měkká. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.

Kakaová buchta s jablky

Kakaová buchta s jablky má příjemně hnědou barvu, která skvěle kontrastuje s cukrem nebo kokosem nasypaným na horní straně. Můžete ji také polít čokoládovou či citronovou polevou, dozdobit mandlemi i ovocem. Dá se také potřít čokoládou bílou, pudinkem i tvarohem. Čokoládovou polevu vytvoříte snadno z tabulky čokolády, kterou uvaříte s trochou mléka, aby byla řidší a přidáte trochu másla pro větší lesk.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 jablka

Postup:

  1. Z vaječných bílků a cukru si vyšlehejte sníh, ten zapracujte do těsta vytvořeného z mouky, kakaa, vanilkového cukru, oleje a prášku do pečiva.
  2. Jablka nastrouhejte na jemno a přimíchejte do těsta.
  3. Pečte v troubě na 180 °C 30 minut. Ještě za tepla povrch posypejte moučkovým cukrem, pro větší kontrast.

Špaldová buchta s jablky

Když už nemáte chuť jíst stále to samé, vyzkoušejte špaldovou buchtu s jablky. Špaldová mouka je velmi zdravá. Může snadno nahradit mouku pšeničnou a dodá buchtě příjemnou oříškovou příchuť. Mele se z celých zrn a tak se déle tráví, proto vás buchta zasytí na delší dobu, než z mouky pšeničné. Špalda se pěstuje již tisíce let a je bohatá na minerály, nenasycené mastné kyseliny a vitamíny. Špaldovou buchtu s jablky doplňte mrkví a kokosem, které jí dodají další chutě.

Ingredience:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 3 jablka
  • 1 mrkev
  • prášek do pečiva
  • lžička skořice
  • 100 g cukru
  • strouhaný kokos

Postup:

  1. Jablka s mrkví nastrouhejte na jemno a ingredience smíchejte. Těsto vylijte do vymazané a vysypané formy.
  2. Pečte v troubě na 180 °C 45 minut. Na závěr ještě za tepla posypejte strouhaným kokosem.

Nejlepší jablková buchta s tvarohem

Jablka si také skvělé rozumí s tvarohem. Buchta je vláčná a osvěžující obzvláště v příjemných teplých dnech, kdy nastává babí léto a je lepší si dát něco, co příliš nezatíží žaludek. Tvaroh je dietnější, než například smetana, kterou se buchty běžně potírají. Tato buchta také díky střídání barevných vrstev velmi hezky vypadá.

Ingredience:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • 4 jablka
  • 1 tvaroh
  • 0,5 hrnku mléka
  • 5 cl rumu
  • rozinky
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička kakaa

Postup:

  1. Nejprve si vyšlehejte z vaječných bílků sníh a lehce jej vmíchejte do těsta z mouky, oleje, vejce, prášku do pečiva a jablek strouhaných na jemno.
  2. Menší část těsta oddělte a přidejte kakao pro barevný efekt. Nejprve nalijte světlou vrstvu a nahoru tmavou.
  3. V misce si rozmíchejte tvaroh s mlékem, rozinkami, rumem a cukrem a nalijte nerovnoměrně na těsto, aby se barevné efekty střídaly.
  4. Pečte v troubě na 180 °C 45 minut.

Zdravá buchta s jablky

Do těsta můžete dát různé druhy mouky, jako špaldovou nebo celozrnnou, ale také vločky, například ovesné. Ty jsou dietní potravinou a součástí zdravé výživy. Obsahují mnoho bílkovin, nenasycených mastných kyselin, lecitin a vitaminy skupiny B i vitamin E. Potlačují hlad a obsahují vlákninu, která je dobrá pro správný chod trávicího systému. Obsahují antioxidanty a snižují cholesterol. S vločkami a jablky si můžete připravit i müsli, které vám stejně jako jablečná buchta zdravou snídaní projasní každé nové ráno.

Ingredience:

  • 5 jablek
  • 130 g ovesných vloček
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce

Postup:

  1. Jablka ostrouhejte na hrubo a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
  2. Těsto vylijte do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě na 180 °C přibližně 30 minut.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.