Česnekové speciality, které snadno zvládnete

Česnekové langoše, housky nebo chleba vždy najdou u strávníků uplatnění. Pečivo s česnekem je příjemně aromatické, chutné a výborně se hodí k pivu.

Zdravý život s česnekem

Česneku existuje několik druhů. Pravý český česnek by měl mít nafialovělou barvu a být cítit velmi ostře a silně. České odrůdy se nazývají paličák. Pečlivě vybírejte palice, které jsou zdravé a nemají práchnivějící stroužky ani klíčky. Česnek vám vydrží ve spíži až několik měsíců.

Konzumace česneku je velmi zdravá. Posiluje srdce a kardiovaskulární soustavu, působí proti parazitům, snižuje krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu. Je velmi oblíben jako potravina k dochucení pečiva, masa, těstovin nebo majonéz a dipů. Velmi dobrý je i pečený česnek se zeleninou nebo jen tak samotný.

Česnek kvete kulatým fialovým květem a množí se semeny. Kromě jedlého česneku existují také odrůdy okrasné nebo divoký česnek medvědí, který je též velmi zdravý.

Jak upéct česnekové pečivo

S česnekem upečete ty nejlepší chleby, housky i topinky. Langoše si bez česneku prostě nelze představit. Těsto na česnekové pečivo by mělo kynout v teple. Abyste jeho kynutí urychlili, nalijte do těsta teplou, ne však horkou vodu. Teplem se kvasinky rychleji pomnoží. Přikryjte jej utěrkou nebo vložte do trouby, tak je těsto v uzavřeném prostoru a lépe si drží teplo.

Česnek se do pečiva buďto přímo vmíchává nastrouhaný, nakrájený nebo se jím jen lehce potře či posype. Vždy dodá každému pečivu to správné aroma i chuť. V minulosti se věřilo, že česnek chrání svého majitele proti upírům. Do spíže na pověšení si můžete uplést velmi dekorativní věnec z česnekových palic a postupně z něj ubírat.

Pizza chléb s česnekem

Typická pizza je tenká placka těsta se sýrem, salámem a různou zeleninou či houbami. Pizza chléb je obdoba této velmi výtečné potraviny. Je lehký, není tak mastný a slouží jako svačinka nebo chutná snídaně či večeře. Potřený česnekem a olivovým olejem se hodí také k vínu nebo pivu. Určitě jej ocení jako chuťovku i návštěvy.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • droždí
  • voda
  • sůl
  • česnek
  • olivový olej

Postup:

  1. Hladkou mouku osolte lžičkou soli a přidejte do ní droždí a lžíci oleje. Postupným přiléváním teplé vody vypracujte ručně nebo za pomocí hnětacích metel těsto.
  2. Nechejte těsto kynout v teple, dokud nezvýší třikrát svůj objem.
  3. Po vykynutí těsto opět promíchejte a na plech vymazaný nebo vyložený pečícím papírem vytvarujte kulaté placky. Nechejte je chvíli kynout.
  4. V misce si rozmíchejte strouhaný česnek, olivový olej a špetku soli. Česnekovou směsí placky potřete a upečte v rozehřáté troubě na 200 °C do zlatova.

Česnekový chleba

Česnekový chleba je plný vůně a chutě. Přidat můžete i anglickou slaninu, škvarky nebo kousky uzeného masa či salámu. Základem je hladká a žitná mouka, která dotvoří ten správný rustikální dojem a je též velmi zdravá.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • droždí
  • lžička soli
  • voda
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • lžíce octa

Postup:

  1. Česnek si nakrájejte na kostičky a smíchejte jej s ostatními ingrediencemi. Za postupného přilévání teplé vody vypracujte těsto.
  2. Těsto vylijte do vymazané a vysypané formy na chléb a nechte jej kynout.
  3. Poté co vykyne téměř, až po okraj formy je nařízněte, aby unikala pára a upečte v rozehřáté troubě na 200 °C. Chléb je hotov, když na poklep zní dutě.

Smažené langoše s česnekem a sýrem

Smažené langoše s česnekem a sýrem jsou výborné na zahradní party nebo oběd či večeři. Na zjemnění těsta přidejte kyšku nebo mléko a smažte na prudko, tak aby se těsto nafouklo a nebylo příliš nízké.

Postup:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml kyšky
  • voda
  • lžička soli
  • droždí
  • česnek
  • sýr

Postup:

  1. Z hladké mouky, kyšky, soli, vody a droždí si vypracujte těsto. A nechte je kynout v teple.
  2. Po vykynutí si odebírejte části těsta a na pomoučeném vále je vytvarujte do placek.
  3. Placky těsta osmažte zprudka na rozpálené pánvi. Smažením se hodně nafouknou.
  4. V misce si rozmíchejte trochu vody se solí a nastrouhaným česnekem. Směsí potřete usmažené placky a posypejte strouhaným sýrem. Můžete přidat i kečup nebo tatarku.

Topinky s česnekem

Topinky s česnekem jsou výborná chuťovka, která se připravuje velmi rychle. Nejlépe je použít chléb, který je trochu starší a tvrdší, aby nenasákl tolik oleje. I tak je nechte vykapat na ubrousku nebo přes síto. K topinkám si dejte smažené volské oko, tatarák z masa, ryb nebo hub. Vyzkoušejte k nim také zeleninový salát nebo masovou pomazánku.

Ingredience:

  • plátky chleba
  • česnek
  • sůl

Postup:

  1. Nakrájejte si chleba na plátky a zprudka je osmažte na rozpáleném oleji.
  2. Nechejte je okapat a poté namažte každý plátek pořádně stroužkem česneku, na závěr lehce posolte.
  3. Topinky s česnekem podávejte s tatarákem, houbovou smaženicí nebo si na ně dejte osmažené vajíčko.

Česnekové housky

Příprava česnekových housek vyžaduje trochu šikovnosti, odměnou vám však budou měkké housky vypečené do zlatova. Nemusíte je dělat jako bochánky, pokud se na to cítíte, můžete si je zkusit zaplést. Bochánky je dobré na horní straně trochu nakrojit do kříže, aby při pečení unikla pára a housky samovolně nepraskly na nevhodném místě.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • droždí
  • voda
  • sůl
  • česnek
  • olej

Postup:

  1. Z mouky, droždí, lžičky soli, lžičky oleje a vody si vypracujte těsto a nechte jej kynout.
  2. Až těsto vykyne, podělte jej na menší části a z těch vytvarujte bochánky, které ponechte ještě chvíli kynout.
  3. Mezitím si rozmíchejte v troše oleje nastrouhaný česnek a potřete jím housky. Můžete nasypat také kousky hrubé soli na ozdobu.
  4. Housky upečte v rozpálené troubě na 200 °C, dokud na povrchu nezezlátnou.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.