Ať už český, francouzský nebo americký, jablečné koláče chutnají vždy skvěle. S pomocí kruhové formy vykouzlíte velmi efektní moučníky, které budou vypadat dekorativně nejen na nedělní tabuli.
Obsah
K jablkům patří nezaměnitelně skořice, která při pečení dodá pokrmu vůni a při podávání také úžasnou chuť. Zlepšuje trávení a působí pozitivně i na srdce a posiluje imunitu. Ke skořici můžete přidat muškátový oříšek, zázvor, kardamom nebo anýz. Místo skořice můžete použít i skořicový cukr, který je již namíchaný ve správném poměru.
Jablečné koláče a buchty jsou velmi oblíbené po celém světě. Jablka jsou snadno zpracovatelné ovoce a jabloně mají díky většímu objemu plodů větší výnosy, než ovoce, které je drobnější. Také vydrží v lednici nebo chladném sklepě mnohem déle, než třeba třešně nebo švestky a nepodléhají tolik hnilobným procesům. Tak si můžete upéct koláč kdykoli, když na něj dostanete chuť.
Jablka lze smíchat rovněž s hruškami, docílíte tak sladší a trochu jiné náplně. Hodí se k nim také rozinky nebo oříšky vlašské, lískové i mandle nebo kešu, či ořechy pekanové.
Zajímavé je spojení jablek i s některými druhy zeleniny. Vyzkoušejte například koláč s cuketou nebo dýňový. Přidat můžete zároveň brusinky či švestky, meruňky a náplň podložit tvarohem i různými druhy pudinku.
Jablka jsou zdravá
I zdravé recepty s jablky mohou být velmi zábavné. Skvěle si rozumí se špaldovou moukou, jejíž rustikální chuť spolu s jablky podtrhuje tu pravou podzimní atmosféru. Jablka jsou sama o sobě velmi zdravá a plná vitaminů. Obsahují vitamin C, K, A, E a skupiny B. Usnadňují trávení, posilují srdce, pomáhají při cukrovce a revmatických chorobách.
Jablka jsou také velmi dobrá na zuby. Již naše babičky věděly, že pravidelná konzumace jablek napomáhá čištění zubů a dásní. Jsou účinná i při dietách, kdy zaplní žaludek a zároveň nedodají tělu příliš kalorií. Obsahují rovněž vlákninu, která je prospěšná pro chod trávicího systému.
Jablka mají v zásobě mnoho pektinu, který se obzvláště hodí při zavařování. Můžete s nimi nadstavit jakékoliv jiné ovoce. Zvyšují želírování marmelád a nepřebijí chuť základního ovoce. Vyzkoušejte rybízovou marmeládu s jablky, hruškovou, třešňovou, borůvkovou, dýňovou, ostružinovou nebo bezinkovou.
Používají se rovněž ve slaném zavařování jako chutney, kterým si dochutíte maso, grilovanou zeleninu, dýně, ryby i těstoviny. Příprava chutney je velmi snadná. Stačí opéct cibuli, česnek, přidat sůl, koření a ocet, smíchat s vařenými jablky a zavařit. Chutney můžete rozmixovat nebo nechat kousky.
Jablka obsahují také velké množství minerálních látek, vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jod a selen. Mají detoxikační vlastnosti a jsou plné antioxidantů. Působí rovněž dobře na psychiku, jablečná šťáva nebo jablko samotné konzumované před spaním má uklidňující účinky. Připravte si smoothie s jablečno hruškovou nebo mrkvovou šťávou.
Z jablek se dá udělat i skvělý salát, smíchaný s mrkví a pokapaný citronem chutná skvěle, jako příloha nebo jen tak na večeři. Je to dietní a zdravé jídlo.
Drobenkový jablečný koláč
Drobenkový jablečný koláč jistě zná každá hospodyňka. Je velmi rychle a snadno připraven. Poslouží jako dezert ke kávě nebo si jej můžete dát jen tak. Jestli je těsto upečeno, zjistíte, když párátkem píchnete do těsta a to se na něj nepřichytí.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- 1 vejce
- 150 g cukru
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 500 g jablek
- rozinky
- hrubou mouku, máslo a cukr na drobenku
Postup:
- Ingredience na těsto smíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy.
- Jablka nakrájejte na kousky a vysypejte na těsto. Na jablka rozdrobte drobenku, kterou vytvoříte smícháním změklého másla, cukru a hrubé mouky.
- Pečte v troubě na střední teplotu, dokud koláč na povrchu nezezlátne a jablka nebudou měkká.
Americký jablkový koláč
Tradiční americký jablkový koláč si můžete vyzkoušet upéct i vy. Mřížka se dělá tak, že nakrájíte proužky těsta a ty překládáte přes sebe. Nejprve jednu řadu proužků a přes ty druhou vrstvu napříč. Můžete si jej udělat v mnoha obměnách, třeba třešňový, meruňkový, hruškový, švestkový nebo jahodový.
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 200 g másla
- 5 lžic vody
- špetka soli
- 1 vejce
- 50 g cukru
Náplň:
- 500 g jablek
- lžička skořice
- špetka muškátového oříšku
- 50 g cukru
- 50 g vlašských ořechů
Postup:
- Z ingrediencí na těsto vypracujte těsto a nechte jej odpočinout v lednici.
- Připravte si jablka. Oloupejte a nakrájejte je, zasypejte skořicí, muškátovým oříškem, cukrem a vlašskými ořechy.
- Těsto vyválejte a vyložte formu, ponechejte si část těsta na mřížku. Propíchejte těsto vidličkou, aby se nenafukovalo.
- Vyplňte vnitřek koláče náplní a zakryjte mřížkou z částí těsta.
- Pečte na 180 °C asi 30 minut.
Kynutý jablečný koláč s drobenkou
Kynutý jablečný koláč s drobenkou je klasika, kterou nikdy nic nezkazíte. Je jemný a vláčný a díky kynutému těstu, nepotřebujete mnoho cukru. Příprava je sice trochu delší, ale vyplatí se. Kynuté těsto pečte na vyšší teplotu, než klasické buchty. Při příliš pomalém pečení by se mohlo srazit a nebylo nadýchané.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 50 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 60 g másla
- droždí
- citronová kůra
- 300 g jablek
- lžička skořice
- hrubá mouka, cukr a máslo na drobenku
Postup:
- Z mouky, másla, cukru, vejce, droždí a lžičky citronové kůry vypracujte těsto. Ponechte jej nakynout, dokud třikrát nezvýší svůj objem.
- Těsto rozválejte a vložte do formy. Poté pokryjte nakrájenými a očistěnými jablky smíchanými se skořicí, které do těsta lehce vtlačte.
- Zasypejte drobenkou a pečte na 200 °C asi 30 – 40 minut do růžova.
Cuketovo jablečný koláč
Pakliže toužíte po dietnějším receptu s jablky, zkuste cuketovo jablečný koláč. Je to lehký a lahodný a velmi jednoduchý dezert, který připravíte rychle a snadno. Cuketa je velmi zdravá zelenina a hodí se nejen do slaných, ale také sladkých receptů, koláčů, muffinů nebo buchet.
Ingredience:
- 200 g nastrouhané cukety
- 100 g cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 0,5 prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- 1 vejce
- 4 jablka
- máslo, hrubou mouku a cukr na drobenku
Postup:
- Nastrouhanou cuketu, cukr, mouku, olej a prášek do pečiva smíchejte a vytvořte těsto.
- Jablka očistěte, nakrájejte na kostičky a zamíchejte je do těsta. Vylijte směs do formy a zasypejte drobenkou vytvořenou z rozpuštěného másla, mouky a cukru.
- Pečte v troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
Francouzský jablečný koláč obrácený
Tarte Tatin je francouzský jablečný koláč, který stejně jako mnoho dalších dobrých receptů vznikl náhodou. V 19. století ve Francii nedaleko Paříže byla hoteliérka Stéphanie Tatin přepracovaná a lehce připálila jablka při karamelizování. Snažila se zachránit recept přiložením těsta a dopečením v troubě. Tak objevila skvělý obrácený koláč s karamelizovanými jablky, který se časem stal proslavený po celém světě.
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 50 g másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 200 g cukru
- 5 jablek
Postup:
- Nejprve si připravte těsto, z mouky, soli, vejce, 100 g cukru a změklého másla. Pořádně jej prohněťte a uložte na 2 hodiny do lednice.
- Jablka očistěte a zbavte jadřinců i slupek. Nakrájejte je na kolečka nebo plátky. Smíchejte se skořicí.
- Dno nejlépe skleněné formy vymažte máslem a poprašte zbytkem cukru. Na něj vyložte jablka a zalijte těstem vyváleným do kruhu. Lehce jej propíchejte, aby unikala pára.
- Pečte v troubě na 180 °C asi 40 minut. Jestli je koláč upečený poznáte podle toho, že jablka zkaramelizují.