Jablečný štrůdl 5x jinak a chutně

Jablka jsou tradičním českým ovocem, které se skvěle hodí na pečení i do slaných jídel. Zkuste si upéct třeba jablečný štrůdl na několik způsobů. Je to moučník populární v Česku i okolních zemích. Hodí se skvěle jako dezert, na svačinu i večeři.

Jablečný závin

Jablečný závin je pečivo, které pochází původně z Rakouska. Peče se zde už od 16. století a je tak oblíbený, že se brzo stal národním jídlem i u nás a v dalších zemích Evropy. V Rakousku se běžně podává v restauracích nebo kavárnách jako dezert.

Peče se převážně z listového těsta, které si kdysi hospodyňky dělaly doma ručně. Jeho výroba je však velmi zdlouhavá. Těsto se vyrábí z části sypké a z části máslové, ty se postupně několikrát překládají a válí, až vznikne těsto, které po upečení lístkuje. Proto se listové těsto prodává již hotové, kdy odpadá mnohahodinové překládání a vzniká tak úspora času. Jestli však máte chuť udělat si vlastní listové těsto, můžete to vyzkoušet.

Na závin s jablky je však mnoho dalších receptů. Připravuje se z těsta kynutého, jogurtového, křehkého máslového nebo tvarohového. Štrůdl se plní nastrouhanými jablky, které můžete i nakrájet, aby byl vyšší a objemnější na pohled. Jablka se doplňují rozinkami a mandlemi či vlašskými ořechy. Pro vůni je dobré přidat rum. K jablkům můžete dát také nastrouhané hrušky nebo pudink či tvaroh. Horní strana se potírá rozšlehaným vajíčkem a ještě za tepla posypává moučkovým cukrem. Můžete jej jíst teplý i studený, ozdobený šlehačkou.

Pečení s jablky

Jablka jsou vděčné ovoce, které je na pečení jako dělané. Před pečením je dobré vždy odstranit slupku a jadřince. Můžete z nich upéct skvělé jablečné záviny se skořicí nebo žemlovku či je hodit do trouby jen tak samotné posypané cukrem a skořicí.

Jablka se hodí i na přípravu slaných jídel, skvělá je kachna nebo kuře na jablkách, zelí s jablky nebo si je můžete také usušit jako křížaly. Výtečné jsou také jablka v županu, jablečné koláče, buchty, bublaniny i trhance nebo sušenky.

Jablek je mnoho druhů. Některé jsou lepší jen tak na jídlo nebo také jako dekorace na stůl do košíčku. Na pečení můžete použít jablka jakákoliv, lepší je však vybírat sladší druhy, abyste nemuseli přidávat moc cukru. Je dobré je vždy po nastrouhání zasypat cukrem, nechat pustit šťávu a tu slít, aby vám těsto moc nenavlhlo. S velkým množstvím vody byste mohli mít ze závinu rozbředlou hmotu, která by byla mokrá a nedobrá. Také na plechu se vyteklá jablečná šťáva dobře připaluje.

Šťávu vypijte jen tak nebo ji přidejte do ovocného smoothie. Ochuťte ji skořicí nebo zázvorem a smíchejte s jablečným či hruškovým džusem.

Z listového těsta se dá připravit rovněž typický americký koláč. Stačí jen těsto vyválet a vyložit jím kulatou formu, kterou naplníte jablečnou směsí. Nakonec snadno vyrobíte mřížku ze zbytků těsta. Do náplně můžete přidat na spodní stranu také pudink nebo tvaroh a s jablky smíchat rozinky či jiné sušené ovoce nebo ořechy.

Křehký jablečný závin

Křehký jablečný závin je z jemného máslového těsta, které se rozplývá na jazyku a po závinu se jen zapráší. Jablka můžete doplnit i jiným ovocem, aby byl závin zajímavější. Skvěle chutná s jahodami, ale vyzkoušejte také švestky nebo třeba meruňky.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 máslo
  • lžíce vody
  • 5 jablek
  • 100 g jahod
  • rozinky
  • mandle
  • lžička skořice
  • 50 g cukru

Postup:

  1. Z mouky, másla, vody a dvou žloutků vypracujte těsto, které nechte odpočinout.
  2. Mezitím si očistěte a oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kousky a odstopkujte jahody.
  3. Jablka smíchejte se skořicí, cukrem a rozinkami.
  4. Těsto vyválejte na vále a doprostřed na délku umístěte jablečnou náplň. Na jablka položte jahody. Těsto zaviňte a okraje ohněte.
  5. Potřete rozšlehanými vaječnými bílky a upečte v troubě na střední teplotu 20 minut.

Jablečný závin kynutý

Kynuté těsto se také skvěle hodí na výrobu jablečného závinu. Je to sice delší, než použít listové těsto, ale zase docílíte jiné chuti a těsto je krásně nadýchané. Pro vůni přidejte do těsta rum a citronovou kůru, je tak příjemnější a není plané.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 mléka
  • 100 g cukru
  • droždí
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 5 jablek
  • lžička skořice
  • rozinky
  • mandle
  • 5 cl rum
  • lžička citronové kůry

Postup:

  1. Z mouky, 50 g cukru, vejce, másla, mléka, rumu a citronové kůry s droždím vypracujte těsto. To nechte kynout, dokud trojnásobně nezvýší svůj objem.
  2. Jablka omyjte, zbavte slupky a jadřinců a nastrouhejte. Smíchejte s rozinkami, 50 g cukru a skořicí.
  3. Vykynuté těsto znovu lehce zamíchejte a na pomoučeném vále vyválejte do obdélníku. Ten potřete jablečnou náplní a zaviňte. Na horní stranu rozetřete rozšlehané vajíčko.
  4. Závin pečte v troubě na 200 °C 25 – 30 minut.

Jablečný závin z listového těsta

Na pečení jablečného závinu se nejlépe hodí klasické listové těsto. To si můžete koupit nebo také vyrobit sami. Jelikož je výroba listového těsta časově náročná, můžete použít i kupované. Nijak neubere na chuti a vykouzlíte tak rychle skvělý moučník.

Ingredience:

  • listové těsto
  • 5 jablek
  • rozinky
  • mandle
  • 50 g cukru
  • moučkový cukr na posypání
  • šlehačka
  • lžička skořice

Postup:

  1. Jablka omyjte a ostrouhejte od slupek. Jadřince vyberte a jablka nakrájejte na přibližně stejně velké kousky.
  2. Jablka v misce promíchejte se skořicí, rozinkami a cukrem. Pustí trochu šťávy, tu raději slijte, ať není závin moc mokrý.
  3. Listové těsto rozválejte na vále do obdélníku a poklaďte na něj doprostřed podélně jablka. Ty posypejte mandlemi a zaviňte.
  4. Pečte v troubě na 180 °C, dokud závin nezezlátne.
  5. Dokud je teplý posypejte jej moučkovým cukrem a při servírování přidejte kopeček šlehačky.

Jablečný štrůdl s pudinkem

Jablečný štrůdl s pudinkem je lahodný dezert, který tuto klasickou úpravu jablek posune o úroveň výše. Na přípravu se používá pudink vanilkový, ale pro obměnu můžete zkoušet i jiné druhy. Vlašské oříšky štrůdl skvěle dochutí.

Ingredience:

  • listové těsto
  • 5 jablek
  • 300 ml mléka
  • 100 g cukru
  • rozinky
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • lžička skořice
  • rum

Postup:

  1. Nejprve si z mléka, dvou lžiček cukru a pudinku uvařte hustý pudink a nechte jej trochu vychladnout.
  2. Jablka očistěte od slupek a nastrouhejte. Zasypejte cukrem a smíchejte s rozinkami a vlašskými ořechy. Počkejte, až pustí vodu a tu slijte. Na závěr pokapejte lehce rumem pro lepší vůni.
  3. Na pomoučeném vále si rozválejte listové těsto do tvaru obdélníku. Potřete jej vychladlým pudinkem a na něj poklaďte nastrouhaná jablka. Těsto s náplní zaviňte a pečte v troubě na 180 °C do zlatova.

Jablečný závin z tvarohového těsta

Tvarohové těsto je jemné a vláčné. Závin je tak lehký a svěží, ideální na léto. Hodí se jako dezert po jídle nebo svačina či lehká sladká večeře. Místo rozinek lze použít jakékoliv sušené ovoce, meruňky, švestky nebo cokoliv jiného, co máte rádi.

Ingredience:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 0,5 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 300 g jablek
  • 1 vejce
  • lžička skořice
  • sušené meruňky
  • 100 g cukru
  • moučkový cukr

Postup:

  1. Smíchejte mouku, máslo, tvaroh, sůl a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto, které ponechejte odpočinout v lednici.
  2. Jablka oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte se skořicí, meruňkami a cukrem a směs rozetřete na těsto rozválené na pomoučeném vále.
  3. Těsto zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby na střední teplotu. Po upečení posypejte moučkovým cukrem.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.