Jak na domácí ovocná vína

Skvělou alternativou ke klasickému vínu jsou vína ovocná. Vyznačují se širokou paletou chutí, vůní i barev. Dělají se z mnoha druhů ovoce i z jejich kombinací. Navíc je snadné vyrobit si ovocné víno i doma. Jsou také netradičním a originálním dárkem.

Suroviny

Surovinou pro výrobu vína je především ovoce. Vína si můžete vyrobit z jakéhokoliv druhu ovoce. Z rybízu, třešní, hrušek, jahod, švestek, meruněk, ananasu, manga, zkrátka čehokoliv. Ve světě jsou oblíbená také vína ze zeleniny, jako je víno z řepy s výrazně červenou barvou. Ovoce dodá vašemu vínu mnohem pestřejší paletu barev, než klasické víno hroznové. Přecházejí od žlutozelených odstínů, přes žluté, až k sytě oranžovým a temně rudým z bezinek nebo rybízu. Nemusíte kvasit ovoce, které vám vyrostlo na zahrádce, nebo jste jej koupili v obchodě. Můžete využít také plody parků, jako jsou bezinky nebo lesa, kdy si pochutnáte na víně malinovém či borůvkovém.

Do vína se dávají vinné kvasinky, které lze zakoupit ve vinotéce nebo specializovaném obchodě. Můžete přisypat také živnou sůl na podporu tvorby kvasinek, ale nemusí být, ovoce vykvasí i tak.

Citron nebo kyselina citronová se dává, proto, aby se ve víně nemnožily bakterie. Do kyselejších druhů ovoce, jako je šípek nebo pomeranče není citron potřeba.

Vodu můžete přidat i nemusíte. Víno z hroznů se lisuje a kvasí se pouze šťáva. Většina lidí však doma lis nemá, proto je potřeba ovoce odšťavnit nebo povařit v menším množství vody. Doporučuje se voda měkká, nejlépe ze studánky nebo přírodního pramene, ale nevadí ani kohoutková. Dle vašich možností.

Postup zpracování

Základem zpracování ovoce na výrobu vína je především očištění ovoce od stopek, pecek a nahnilých částí. Plíseň by mohla víno zkazit. Je potřeba mít důkladně vymytý demižon a všechny věci, které budete na výrobu vína potřebovat.

Víno můžete dělat jen ze šťávy, ale i přidat slupky ovoce, aby bylo správně zabarveno. Nedoporučuje se nechávat ve víně semínka, která by mohla způsobit jeho hořkost.

V první fázi nastává hlavní kvašení, které trvá tři týdny. Poté zbytky ovoce, které jsou ve víně, klesnou na dno nádoby. Mladé víno se uklidní a nekvasí už tak prudce. V té době jej můžete popíjet jako burčák, ale lepší je počkat si na celkový výsledek. Ten se dostaví za další tři měsíce, kdy je víno plně vykvašeno a připraveno ke konzumaci.

Ovocná vína můžete popíjet jen tak, přidávat do koktejlů a drinků. Některé druhy jako je rybízové nebo hruškové můžete použít i na svařák. Teplé a s kořením je velmi dobré. Vína z bezinek, šípků nebo rakytníku mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek a tak působí i jako prevence proti nemocem v zimním období.

Jahodové víno

Jahody jsou velmi sladké ovoce a víno z nich je chuťově velmi dobré. Mají však kratší trvanlivost, proto je dobré jej zkonzumovat co nejdřív. Jahody jsou k dostání především na jaře. Na konci léta si můžete své jahodové víno vychutnat i v koktejlech.

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 300 g cukru
  • 1 litr vody
  • pár kapek citronové šťávy
  • vinné kvasinky

Postup:

  1. Ovoce nakrájejte na kousky, odšťavněte a dohromady se šťávou povařte ve vodě. V průběhu vaření přidejte cukr a citronovou šťávu.
  2. Nechte plně vychladnout a tekutinu přelijte do demižonu, zbytek ovoce přepasírujte přes sítko, ať máte maximum chuti. Přisypejte vinné kvasinky a uzavřete demižon kvasnou zátkou.
  3. Nechte kvasit po dobu 3 týdnů, dokud zbytky ovocné drtě neklesnou na dno nádoby, poté přefiltrujte hadičkou a ponechte kvasit dále po dobu 3 měsíců. Tehdy je dobré přidat prostředky na úpravu kyselosti, které by měly být ve víně po dobu kvašení.
  4. Za tři měsíce víno stáčejte do lahví a uzavřete pevným uzávěrem. Uložte víno do chladu.

Šípkové víno

Šípky jsou plné vitaminů, dominuje v nich převážně vitamin C a vitamin B. Ty bývají potřebné obzvláště v zimních měsících, kdy trpíme respiračními chorobami. Šípky jsou díky obsahu vitaminu C hodně kyselé, proto je z nich víno se silnější kyselinkou a spíše suché.

Ingredience:

  • 1 kg šípků
  • 500 g cukru
  • 1 litr vody
  • vinné kvasinky

Postup:

  1. Ovoce nasypejte do vody a vařte, dokud nebudou plody měkké. Nakonec je přepasírujte přes sítko, tak abyste neměli ve víně pecky. Poté přidejte cukr a povařte.
  2. Do vychladlé tekutiny přisypejte vinné kvasinky a uzavřete demižon kvasnou zátkou.
  3. Nechte kvasit po dobu 3 týdnů, dokud zbytky přepasírovaného ovoce neklesnou na dno, poté přefiltrujte hadičkou a ponechte kvasit dále po dobu 3 měsíců. Je dobré přidat prostředky na úpravu kyselosti, které by měly být ve víně po dobu kvašení.
  4. Za tři měsíce víno stáčejte hadičkou do lahví a uzavřete pevným uzávěrem nebo korkem. Skladujte víno v chladu a suchu.

Rybízové víno

Rybízové víno je klasika, kterou můžete sehnat na různých trzích nebo vinných slavnostech. Ale také si jej vyrobit i doma. Má sytě červenou barvu a výraznou vůni ovoce. Je též velmi zdravé a spíše sladší s lehkou kyselostí. Směle jím můžete nahradit červené víno.

Ingredience:

  • 500 g červeného rybízu
  • 500 g černého rybízu
  • 400 g cukru
  • 1 litr vody
  • vinné kvasinky

Postup:

  1. Ovoce oberte ze stopek a povařte ve vodě, poté přepasírujte přes sítko. V průběhu vaření přidejte cukr.
  2. Tekutinu ponechte plně vychladnout a přelijte ji do demižonu. Přidejte vinné kvasinky a uzavřete demižon kvasnou zátkou.
  3. Nechte kvasit po dobu 3 týdnů, poté přefiltrujte, tak aby kaly zůstaly vespod a ponechte kvasit dále po dobu 3 měsíců. Přidejte mléčné kultury na úpravu kyselosti.
  4. Po tříměsíčním kvašení stočte víno do lahví a uzavřete pevným uzávěrem. Lahve skladujte v chladné místnosti.

Hruškové víno

Hruškové víno je netradiční forma vína. Má výraznou chuť po hruškách a je spíše sladší. Barva vína je žlutá až žlutozelená, podle druhu hrušek, které jste do něj přidali. Aby bylo víno sladší a plnější chuti, zkuste přidat hrušky máslovky. Znovuobjevenou variantou tohoto vína je víno z kdoulí nebo mišpulí.

Ingredience:

  • 1 kg hrušek
  • 300 g cukru
  • 1 litr vody
  • pár kapek citronové šťávy
  • vinné kvasinky

Postup:

  1. Ovoce nakrájejte na kousky, odstraňte jadřince, odšťavněte a dohromady se šťávou uvařte ve vodě. Při vaření přidejte cukr a citronovou šťávu.
  2. Nechte vychladnout, přeceďte přes sítko a tekutinu přelijte do demižonu. Přidejte trochu vinných kvasinek, můžete i živnou sůl a uzavřete nádobu kvasnou zátkou.
  3. Nechte kvasit 3 týdny. Přelijte hadičkou do čisté nádoby a nechte víno kvasit dále 3 měsíce. Můžete přidat již v té době mléčné kultury.
  4. Po tříměsíčním kvašení víno stáčejte hotové do lahví, které pevně uzavřete. Můžete konzumovat nebo skladovat v chladné místnosti či ledničce.

Meruňkové víno

Meruňkové víno má příjemně oranžovou barvu a září na vašem stole jako slunce. Podle zralosti ovoce je spíše polosladké s výraznou chutí a vůní meruněk.

Ingredience:

  • 1 kg meruněk
  • 300 g cukru
  • 1 litr vody
  • pár kapek citronové šťávy
  • vinné kvasinky

Postup:

  1. Ovoce nakrájejte na kousky a povařte ve vodě. Přidejte cukr a citronovou šťávu.
  2. Nechte plně vychladnout a tekutinu přelijte do vyčištěné nádoby, zbytek ovoce přepasírujte přes sítko, ať máte maximum chuti. Přisypejte vinné kvasinky a uzavřete demižon kvasnou zátkou.
  3. Hlavní kvašení trvá 3 týdny, poté přefiltrujte hadičkou a ponechte kvasit 3 měsíce. Tehdy je dobré přidat prostředky na úpravu kyselosti, které by měly být ve víně po dobu kvašení.
  4. Za tři měsíce víno stáčejte do lahví a uzavřete pevným uzávěrem. Uložte víno do chladného sklepa.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.