Jak na zavařování okurek, 5 receptů

Zavařené okurky jsou u nás oblíbenou pochoutkou. Hodí se jako příloha k masu, sýrům nebo rybám, zkrátka ke všemu. Dají se připravit na mnoho způsobů s rozličnými chutěmi.

Okurky a co dál

Nejdůležitější surovinou do zavařených okurek jsou samozřejmě okurky nakladačky. Ty v sezóně koupíte snadno na trhu prodávané na váhu nebo ve větším množství v síťovaných pytlech. Nakladačky jsou pevné malé okurky, které i po zavaření zůstávají na povrchu tvrdé a nerozměknou se, jako by se to stalo u salátových. Proto je jejich konzumace oblíbená. Zavařit však můžete i přerostky, které si nakrájíte na řezy. K okurkám můžete přidat různé druhy zeleniny, květák, papriku, zelí, mrkev, cibuli nebo menší cukinu.

Do okurek se dává lák, který je konzervuje a přidá jim na chuti. Lák se skládá z octa, soli, cukru a vody. Dále patří do zavařených okurek koření, zpravidla bobkový list, nové koření, pepř a hořčičné semínko. Pokud chcete své okurky ozvláštnit, můžete přidat tymián, rozmarýn, hřebíček nebo fenykl. V každé sklenici okurek by neměla chybět cibule a také kopr. Na dochucení můžete přidat i křen nebo mrkev.

Jak zavařit okurky

Okurky se sbírají rovnou z pole a prodávají na trzích. Proto první věcí, kterou uděláte, je očištění okurek od hlíny. Je potřeba vzít měkký kartáček, abyste okurky nepoškodili a oškrábat z okurek veškerou zbylou hlínu a nečistoty. Až se budou krásně lesknout čistotou, odstraňte ještě případné nahnilé konce a vyhoďte ty okurky, které jsou napadeny plísněmi.

Okurky můžete pěchovat do sklenic vcelku nebo je různě krájet, tak aby se vám jich do sklenic vešlo co nejvíc. Dobré jsou i řezy na kolečka nebo podélně. Sklenice by měly být vždy dobře vymyté, aby v nich nezůstaly žádné nečistoty. Pozornost věnujte také víčkům, u nichž by nečistoty mohly zabránit správnému přichycení.

V případě, že přidáváte k okurkám papriky, vždy odstraňte jadřince se semínky. Papriky nakrájejte podélně, na proužky nebo je naplňte zelím. Velmi dobrý je v okurkách květák, ten je potřeba rozebrat na růžičky a ty, které vypadají dobře a kompaktně umístit do zeleninové směsi. Působí velmi zdobným efektem, stejně jako celá zeleninová zavařenina, která hraje všemi barvami, obzvláště když k zeleným okurkám namícháte červené a žluté papriky. Můžete použít papriky klasické, ale také kapie, které jsou velmi sladké a chutné nebo pálivé kozí rohy. Přidat můžete i kukuřici, hrášek nebo stroužky česneku.

Dalším krokem je příprava láku. Pro začátečníky existují i namíchané směsi, které jsou k dostání v obchodě, avšak lepší je připravit si vlastní. Lák se připravuje tak, že všechny ingredience smícháte v hrnci a krátce povaříte. Poté jím zalijete okurky a můžete zavařovat. Pakliže vám nějaký lák zbyde, určitě jej nevylívejte. Díky octu, soli a cukru je konzervován a vydrží nějakou dobu ve spíži. Rozlijte jej do lahví a uschovejte. Bude se vám hodit při dalším zavařování nebo jím můžete dochutit saláty, či přidat jej při pečení pod maso.

Okurky můžete zavařovat do různých druhů sklenic, jak do šroubovacích, tak do těch, které se uchytávají pomocí zavařovací hlavy. Vařte je 10 minut při teplotě 85 °C. Poté je vyjměte z hrnce a nechte vychladnout. Při chladnutí budou víčka vydávat pukavé zvuky, ale toho se nelekejte, to se děje, když se přichytávají ke sklenicím a vzniká podtlak.

Po plném vychladnutí je dobré sklenice pořádně zkontrolovat, jestli se všechna víčka přichytila a ta, která přichycená nejsou zavařit znovu.

Zavařené okurky

Okurky se dají zavařovat pomocí nálevu, ale také druhým způsobem, kdy je nejdříve napěchujete do sklenic a přidáte všechny ingredience. Poté zalijete převařenou vodou z konvice do každé sklenice zvlášť. Nahoru se vždy dává cukr a sůl, které vodou rozpustíte do celé sklenice.

Ingredience:

  • 2 kg okurek
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř celý
  • cibule
  • kopr
  • hořčičné semínko
  • cukr
  • sůl
  • sacharin
  • ocet

Postup:

  1. Připravte si vymyté klasické zavařovací sklenice. Dejte do každé kolečko nakrájené cibule, snítku kopru, asi 5 kuliček pepře, 2 nového koření a 1 bobkový list.
  2. Sklenice naplňte okurkami, tak aby se jich tam vešlo co nejvíce. Nahoru nasypte lžičku soli, dvě lžičky cukru a přidejte 2 tablety sacharinu, každou sklenici zalijte velkou půlkou octa.
  3. Poté dolijte převařenou vodu a nechte chvíli odstát, aby unikl vzduch. Voda částečně klesne, je potřeba ji znovu dolít. Zavíčkujte a zavařte v zavařovacím hrnci na 85 °C.

Znojemské okurky

Znojemské okurky jsou tradiční českou přílohou k hlavnímu jídlu. Hodí se skvěle k masu, pečenému, smaženému i grilovanému. Grilované koleno si bez znojemských okurek zkrátka nelze představit.

Ingredience:

  • 3 kg okurek
  • 0,5 litr octa
  • 3 l vody
  • 200 g soli
  • 350 g cukru
  • 20 zrnek černého pepře
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 cibule

Postup:

  1. Ze všech sypkých a kořenitých ingrediencí a octa svařte nálev. Sklenice naplňte okurkami a do každé přidejte kolečko cibule.
  2. Vychladlým nálevem zalijte okurky, zavíčkujte a zavařte o teplotě 85 °C.
  3. Pokud vám zbyl nálev, můžete si jej ponechat ve sklenici na další zavařování nebo na ochucování salátů.

Okurkový a zeleninový mix

Výborné jsou také okurkové směsi s jinými druhy zeleniny. Můžete přidat papriky, květák, zelí, cibuli nebo kozí rohy, či pálivé papričky, aby měl zeleninový mix pořádný říz. Sklenice se směsí zavařené zeleniny vypadá velmi barevně a pěkně a je hezké ji také věnovat jako dárek svým blízkým.

Ingredience:

  • 1 kg okurek
  • 1 kg mrkve
  • 5 paprik
  • květák
  • 0,7 litr octa
  • 4 l vody
  • 250 g soli
  • 400 g cukru
  • 20 zrnek černého pepře
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 cibule
  • 5 bobkových listů

Postup:

  1. Mrkev ostrouhejte, okurky očistěte a papriky zbavte jadřinců. Květák rozeberte na růžičky a ponechte, ty které vypadají pěkně a vcelku. Cibuli nakrájejte na měsíčky.
  2. Koření s octem, cukrem a solí svařte ve vodě a vytvořte nálev. Zeleninu naplňte do sklenic, tak aby v každé byly zastoupeny všechny druhy a zalijte nálevem.
  3. Zavíčkované sklenice zavařte na 85 °C.

Okurky s česnekem

Okurky s česnekem jsou ideální variantou pro ty, kteří česnek milují a nedokáží si bez něj představit den. Česnek vybírejte pečlivě, aby měl tu správnou ostrost, nejlepší a nejostřejší jsou české odrůdy, jejichž slupka má nafialovělou barvu. Česnek pořádně očistěte, aby na něm nezůstaly oschlé nebo nahnilé části, které by mohly zkazit celou sklenici okurek.

Ingredience:

  • 2 kg okurek
  • kopr
  • kozí rohy
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • hořčičné semínko
  • 2 litry vody
  • 0,3 l octa
  • 200 g cukru
  • 100 g soli

Postup:

  1. Sklenice naplňte okurkami, do každé vhoďte plátky cibule a stroužek česneku, spolu se snítkou kopru a kozím rohem nebo pálivou papričkou.
  2. Z ostatních ingrediencí svařte nálev a okurky jím zalijte. Poté zavíčkujte a zavařte.

Okurky s paprikami a zelím

Okurky můžete kombinovat s různými druhy zeleniny, které jim dodají jiné chutě. Papriky naplníte zelím a získáte tak skvělou pochoutku, vhodnou jako přílohu k čemukoliv.

Ingredience:

  • 2 kg okurek
  • 5 paprik
  • půl hlávky bílého zelí
  • 3 litry vody
  • 0,3 l octa
  • 250 g cukru
  • 150 g soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 10 kuliček pepře

Postup:

  1. Papriky zbavte jadřinců, zelí nakrájejte a vložte do prázdných paprik. Okurky očistěte a směsí okurek s plněnými paprikami naplňte sklenice.
  2. V hrnci si svařte nálev z koření, octa, soli a cukru a zalijte jím zeleninu ve sklenicích. Sklenice zavíčkujte a zavařte v hrnci nebo troubě.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.