Jak zpracovat okurky, meruňky a třešně

Urodila se vám velká úroda na zahrádce nebo jste nakoupili hodně ovoce u farmáře a nevíte co s tím? Zpracujte ovoce a zeleninu do buchet, salátů, koktejlů, marmelád, zavařenin nebo si je naložte do rumu.

Na sladko i na slano

Ovoce i zeleninu jde připravovat mnoha způsoby. Největším pomocníkem při přípravě jak marmelád, tak také omáček je mixér. Meruňky nebo třešně vždy pečlivě rozmixujte, abyste dosáhli hladké pasty. Problémy vám budou dělat slupky, proto je dobré ovoce pořádně rozvařit, aby slupky změkly a daly se pořádně rozmixovat.

Do omáček nemusíte přidávat mouku ani škrob, jak se to dělá u mléčných typů jako je koprovka nebo žampionová omáčka. Ovoce a obzvláště meruňky obsahuje velké množství pektinu. Proto je dobré do marmelád, které jsou například z jahod nebo třešní přidávat meruňky či jablka, aby marmeládu zahustily. Meruňky vám samy o sobě vykouzlí hladkou a hustou omáčku, která bude krásně barevná a plná chuti. Nejen broskve se jí s kuřecím masem.

Jak si připravit rychlou svačinu nebo oběd

Pakliže držíte dietu, jistě jste milovníkem salátů. Saláty jsou nejlepším pomocníkem štíhlé linie. Připravte si okurkový s hlávkovým salátem, mrkví nebo ředkvičkami. Zalijte jej jablečným octem či balzamikovým olejem nebo kapkou citronu. Okurkový salát skvěle chutná také s řeckým jogurtem a kysanou smetanou. Jako koření se zpravidla používá petrželka, estragon, libeček, oregano, bazalka, sušená cibule, pažitka, medvědí česnek a kopr. Z meruněk, třešní a dalšího ovoce si můžete vytvořit salát ovocný, který je též velmi chutný a svěží.

Nakládané třešně v rumu

Ovoce lze nejen zavařovat nebo používat jako přísadu a ozdobu do buchet i moučníku, ale také je velmi dobré je nakládat do alkoholu. Ovocné likéry, bowle a punče byly vždy oblíbené obzvláště při silvestrovských oslavách. Je možné je míchat s vínem, vodkou nebo rumem. Ovoce můžete naložit i do pálenky nebo koňaku. Třešně a višně jsou ideální volbou pro alkoholové nálevy.

Ingredience:

  • 500 g třešní
  • 200 g cukru krupice
  • 1 litr rumu

Postup:

  1. Třešně vložte do sklenice a prosypejte cukrem. Nakonec zalijte rumem.
  2. Nechte odležet alespoň 4 týdny ve spíži a poté si dejte nálev i třešně do skleničky se stopkou, popíjejte a pojídejte.

Rychlá třešňová bublanina

Bublanina je jemná buchta nasáklá ovocem a úplně se rozplývá na jazyku. Kdo nemá rád příliš suché bábovky nebo perníkové buchty, které je potřeba hodně zapíjet, aby nevázly v krku, bublanina je pro něj tou správnou volbou. Třešně rozsypané na povrchu buchty připomínají bubliny. Dozdobit si ji můžete moučkovým cukrem nebo šlehačkou.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 500 g třešní
  • špetka soli

Postup:

  1. Z bílků si vyšlehejte sníh a zašlehejte jej do těsta, které vytvoříte z ostatních ingrediencí kromě třešní.
  2. Těsto vylijte do formy a poklaďte vypeckovanými třešněmi.
  3. Upečte v troubě 45 minut na 180 °C. Až bude buchta upečená a vychladlá, posypejte ji moučkovým cukrem na ozdobu.

Buchta s pudinkem a meruňkami

Buchta s pudinkem a meruňkami je lehká a měkká vhodná pro letní snídaně, svačiny i večeře. Pudink můžete zvolit vanilkový, čokoládový, meruňkový, ananasový, kokosový, jahodový, podle toho, na který máte zrovna chuť. Buchta nejen skvěle chutná, ale díky vrstvení vypadá naservírovaná na talířku velmi dekorativně. Obzvláště když povrch zaprášíte skořicí nebo čokoládou.

Ingredience:

  • 300 g meruněk
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • lžička citronové kůry
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku oleje
  • 0,5 hrnku mléka
  • vanilkový pudink

Postup:

  1. Nejprve si udělejte pudink obvyklým způsobem a nechte chladnout.
  2. Z bílků vyšlehejte hladký sníh, ingredience na těsto smíchejte a zašlehejte do nich sníh.
  3. Těsto vylijte do vymazané a vysypané formy a posypejte vypeckovanými meruňkami. Následně naneste vychladlý pudink. Horní část můžete posypat skořicí nebo nastrouhanou čokoládou. Pečte v troubě 40 minut na 180 °C.

Meruňková omáčka k masu

Ač to zní netradičně, ovoce se dá použít také jako omáčka k masu. Určitě znáte omáčku švestkovou nebo brusinkovou či šípkovou, existuje však také meruňková. Zatímco šípková se hodí spíše ke zvěřině, meruňkovou omáčkou přelijete kuře a vytvoříte tak letní pokrm, který je lehký a rychlý. Z ovoce si můžete připravit omáčky ke grilovanému masu, které se nazývají chutney.

Ingredience:

  • 300 g meruněk
  • cibule
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • šťáva z půlky citronu
  • 100 ml bílého vína
  • lžíce olivového oleje
  • špetka chilli

Postup:

  1. Nejprve si osmažte cibuli do zlatova na olivovém oleji. Poté přidejte meruňky, zalejte vínem, osolte, přidejte chilli, šťávu z citronu, cukr a duste.
  2. V průběhu dušení můžete přilévat vodu, aby se nepřichytily. Až budou meruňky uvařené, pomixujte je a vytvořte hladkou omáčku.

Okurkový salát bez cukru

Kdo drží dietu, jistě nedá dopustit na okurky. Tato zelenina je totiž plná vody, takže váš žaludek zaplní a nemáte hlad. Zároveň tak nedostanete do těla skoro žádné kalorie. Okurka je plná vitamínů a minerálních látek, které vaše tělo potřebuje. Má pozitivní účinky nejen na tělo při konzumaci, ale i na pleť. Při výrobě salátu nezapomeňte na svoji pokožku a vyrobte si zároveň okurkovou pleťovou masku. Stačí, když pokladete na obličej plátky okurky a chvíli si zchrupnete, vaše pleť bude hydratovaná a svěží.

Ingredience:

  • 2 okurky
  • hlávkový salát
  • půl lžičky stévie
  • lžička mořské soli
  • lžíce jablečného octa
  • salátové koření

Postup:

  1. Okurky nastrouhejte na struhadle a hlávkový salát nakrájejte na proužky.
  2. Na salát nasypejte stévii, mořskou sůl, jablečný ocet a lžičku koření na salát. Vše pořádně promíchejte a dejte do lednice na hodinu vychladit.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.