Levandulové dezerty aneb levandule na sladko

Voňavá a sladká levandule se svými drobnými fialovými kvítky je symbolem francouzské Provence. Je významnou léčivou rostlinou s mnoha pozitivními účinky na lidský organismus. A co je nejlepší, dá se s ní i vařit.

Léčivé účinky

Léčivé účinky levandule jsou známé od dávných dob. Uklidňuje, navozuje pocit spánku, tiší bolesti hlavy a migrénu, hojí rány a záněty. Působí také pozitivně na zažívání, proto je dobré ji nejen užívat zevně na drobná poranění, ale také vnitřně. V lékařství se z levandule dělají různé masti, tinktury nebo krémy. Doma si můžete připravit levandulový olej, který se používá na potírání po štípnutí hmyzem či ranky na pokožce nebo i do vaření.

Vaření s levandulí

Levanduli nejlépe využijete při vaření. Jako levandulový čaj před spaním, či do různých moučníků slaných i sladkých. Oblíbený je levandulový sirup nebo med. Ten se přidává do čaje, do sladkých krémů s tvarohem či lučinou. Horká čokoláda s levandulí vás zahřeje v zimních měsících a odstraní smutnou náladu.

Levandulový dort

Levandulový dort je voňavý a krásný na pohled. Můžete jej doplnit borůvkami, ostružinami nebo jiným ovocem, které bude chuťově a barevně korespondovat s levandulí. Pokud nechcete mít v dortu sušené levandulové květy, aby byl krém hladký, můžete je zaměnit za levandulový med. Ten se dá koupit nebo si jej vytvoříte vylouhováním květů ve včelím medu, který přejme jejich vůni, či za pomocí vody a cukru. Dort můžete na závěr také potáhnout marcipánem, nejlépe fialovým, aby byla zachována barva levandule.  

Ingredience:

  • 150 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžíce vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva

Krém:

  • tvaroh
  • lžička levandulových květů
  • smetana
  • 50 g cukru
  • levandulový med
  • 200 g borůvek

Postup:

  1. Nejprve si z vajec a cukru ušlehejte sníh, který zamíchejte do těsta. Které jste si vytvořili z mouky, oleje, vody a prášku do pečiva.
  2. Korpus upečte v troubě na 180 °C a nechte vychladnout.
  3. Po vychladnutí jej podélně rozřízněte.
  4. Z tvarohu, smetany, cukru a levandulového medu si vyšlehejte krém, do kterého zašlehejte sušené levandulové květy.
  5. Na spodní polovinu korpusu naneste krém a zasypte jej borůvkami. Přiklopte horní polovinou a na tu také naneste krém a zároveň i na spojené okraje, aby byl dort celý bílý. Nahoře jej opět posypte borůvkami a levandulovými květy.
  6. Nechejte dort zatuhnout v lednici a podávejte vychlazený.

Levandulový cheesecake

Cheesecake je oblíbený moučník, který lze snadno připravit doma. Nejoblíbenější verze je ze sýra mascarpone. Spodní vrstvu snadno vytvoříte z másla a rozdrcených sušenek. Další variantou levandulového cheesecake je obarvit krém potravinářskou barvou. Můžete zvolit i obarvení několika vrstev. Krásně vypadá cheesecake fialovo bílý, ozdobený snítkou máty nebo fialovou zelený, který připomíná provensálská levandulová pole. Krém lze obarvit i přírodními barvivy.

Ingredience:

  • 200 g sušenek
  • 100 g změklého másla
  • 50 g kešu
  • mascarpone
  • smetana
  • 50 g cukru
  • 2 lžičky sušených levandulových květů

Postup:

  1. Sušenky rozdrťte, smíchejte s drcenými nebo mletými kešu oříšky a máslem. Vytvořte hmotou, kterou vyložte kulatou koláčovou formu.
  2. Mascarpone a smetanu si vyšlehejte s cukrem a vmíchejte do ní sušené levandulové květy. Směs vylijte na korpus a nechte vychladnout v lednici.
  3. Podávejte vychlazené, ozdobené snítkou levandule.

Hruškový koláč s medem a levandulí

Hruškový koláč s medem a levandulí je lepší varianta klasické bublaniny. Je plný ovoce a sladkosti, kterou ještě podpoří glazura z levandulového medu. Na koláč použijte hrušky máslovky, které jsou pevné a hutné a dodají koláči tu správnou chuť. Před politím jej nechte chvíli vychladnout, nelijte polevu na koláč za horka.

Ingredience:

  • 3 velké hrušky
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 100 g změklého másla
  • 200 ml mléka
  • 300 g mouky
  • prášek do pečiva
  • špetka soli

Poleva:

  • 1 lžička levandulových květů
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic vody

Postup:

  1. Vyšlehejte si sníh z bílků. Ostatní ingredience na těsto smíchejte a sníh do nich zašlehejte. Povrch těsta poklaďte nakrájenými hruškami, které do něj zlehka vtlačte.
  2. Pečte v troubě 40 minut na střední teplotu, dokud povrch nezezlátne.
  3. V hrnečku si rozpusťte med a vodu s levandulovými květy. Polevou zalijte povrch koláče. Vytvoří vám lesklou glazuru s vůní levandule.

Levandulové muffiny

Muffiny se dají připravovat na mnoho způsobů. Doplňují se ovocem čerstvým i sušeným, čokoládou, skořicí i vanilkou. Na vrcholek muffinu můžete vytvořit sladkou polevu nebo krém. Levandulový krém se dělá s levandulovým medem nebo sirupem a obarvit jej můžete přírodními nebo potravinářskými barvivy.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce sušených levandulových květů
  • 100 g másla
  • vanilkový cukr
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra
  • prášek do pečiva

Postup:

  1. Z vajec si vyšlehejte tuhý sníh. Ostatní ingredience smíchejte a zašlehejte do nich sníh.
  2. Formu na muffiny si vyložte papírovým košíčkem a nalijte do něj těsto.
  3. Pečte v troubě na 180 °C 20 minut.

Domácí levandulové sušenky

Domácí levandulové sušenky je potřeba nechat nějakou dobu odležet, aby nebyly tak tvrdé. Připravují se stejně jako ostatní druhy sušenek, na které jste zvyklí, jen s přídavkem levandulových květů. Můžete si je máčet do kávy, čaje či mléka.

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • lžíce levandulových sušených květů

Postup:

  1. Ingredience si smíchejte v míse a vypracujte z nich těsto.
  2. Z těsta vykrajujte kolečka a rozkládejte na pečící plech.
  3. Pečte v troubě na 180 °C, dokud sušenky nezezlátnou.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *