Meruňkové knedlíky na 4 způsoby

Knedlíky jsou tradičním pokrmem českých kuchyní, který má mnoho obměn a tvarů. Vyrábějí se z různých surovin, brambor, tvarohu, krupice, housek, rýžové nebo kynuté. Knedlíky se obvykle jedí jako příloha, ale také plněné, ovocem, zeleninou nebo masem.

Co budete potřebovat k přípravě

Meruňky, které použijete na přípravu knedlíků je potřeba vypeckovat a podělit na poloviny. Záleží na velikosti meruněk, pokud si koupíte menší druhy, můžete do knedlíku vložit celou meruňku, ale i tak odstraňte jadřinec. Vybírejte plody, které jsou zcela dozrálé a sladké.

Obvykle se vaří knedlíky kynuté nebo nekynuté, do nichž se přidává prášek do pečiva, aby bylo těsto nadýchané. V některých receptech prášek do pečiva není, ale v tom případě je těsto spíše ubité a tuhé.

Těsto samotné se nesolí, sůl obsahuje voda, ve které knedlíky vaříte. Na talíři si je pak můžete dosladit cukrem, sirupem nebo medem. Knedlíky se při servírování zalívají rozpuštěným máslem a dolaďují lžičkou zavařeniny, skořice nebo máku, či tvarohem. Nakonec je posypejte moučkovým cukrem. Použít můžete také různé přírodní sladidla, javorový sirup, čekankový sirup, sirup z agáve nebo stévii.

Jak si připravit meruňkové knedlíky

Knedlíky se dají připravovat na mnoho různých způsobů, záleží na vaší chuti. Těsto je však nutné vždy pořádně vypracovat do hladka. To, že má těsto správnou hustotu poznáte tak, že jej přeříznete nožem na polovinu a zjistíte, zda v něm není příliš mnoho vzduchových bublin. Tato metoda se uplatňuje především u těsta bramborového.

Při přípravě samotných jednotlivých knedlíků vždy dbejte na to, aby těsto nikde nepraskalo a ovoce nečouhalo ven. Pečlivě zaplňte všechny pukliny a knedlík do hladka vyválejte v ruce. Při vaření by vám prasklinami z ovoce vytekla všechna šťáva.

Knedlíky vařte, dokud nevyplavou na hladinu, občas je dobré je zamíchat, aby se čerstvě vhozené do vody nepřichycovaly ke dnu. Po vyplavání na hladinu ještě pro jistotu chvíli vyčkejte, aby se pořádně provařily, než je budete vytahovat.

Aby se vám v míse knedlíky nelepily k sobě, měli byste je trochu pokapat olejem. Po uvaření je nechte vychladnout. Přikryjte knedlíky, tak aby mohla unikat pára a zároveň neoschly. Skladujte je přikryté nebo v igelitovém sáčku a můžete je dát i do mrazničky. Mráz jim nijak zvlášť neubere na chuti. Mají tu výhodu, že když si dopředu uvaříte větší množství, tak v případě nedostatku času je jen vytáhnete z mrazničky a uděláte si rychlý a chutný oběd.

Bramborové meruňkové knedlíky

Brambory jsou velmi dobrou surovinou používanou na výrobu knedlíku. Bramborové knedlíky se lehce tvarují, mají hezkou barvu a jsou velmi chutné. Brambory je potřeba vařit dlouho, aby byly skoro rozvařené, tak se budou lépe zpracovávat. Můžete je pomlít na masovém mlýnku nebo rozmixovat mixérem.

Ingredience:

Výcvik psa v pohodlí domova
  • 250 g meruněk
  • 500 g brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 0,5 prášku do pečiva

Postup:

  1. Brambory uvařte a pomelte nebo rozmixujte do hladka. Ovoce vypeckujte a podělte na poloviny.
  2. Z brambor, mouky a prášku do pečiva vypracujte hladké těsto. Mouku můžete přisypat dle potřeby.
  3. Mezitím si postavte hrnec s osolenou vodou na plotnu a přiveďte k varu.
  4. Těsto vyválejte a podělte na části nebo jej postupně odkrajujte a vytvořte knedlíky s polovinou meruňky uprostřed.
  5. Knedlíky vhazujte do vařící vody a vařte je, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vytáhněte naběračkou na knedlíky.

Tvarohové meruňkové knedlíky

Tvaroh si vždy skvěle rozumí s ovocem. Připravují se z něj různé buchty, koláče, ale i knedlíky. Dodá těstu vláčnost a lehkou chuť. Ideální je v letních měsících, kdy je díky horku příjemnější jíst svěžejší pokrmy.

Ingredience:

  • 250 g meruněk
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g změklého másla
  • sůl

Postup:

  1. Meruňky omyjte a odstraňte z nich pecky. Ovoce rozdělte na poloviny.
  2. Z tvarohu, vejce, mouky a másla si uhněťte těsto, které rozválejte a rozkrájejte na části. Do každé části vložte doprostřed polovinu meruňky a utvořte knedlíky.
  3. Knedlíky vhazujte do vařící osolené vody a vařte asi 5 minut, i když už vyplavou na hladinu.

Meruňkové knedlíky kynuté na páře

Knedlíky kynuté na páře jsou trochu složitější na přípravu, ale námaha se vyplatí. Při troše šikovnosti vykouzlíte sympatické bochánky, na které je radost pohledět.

Ingredience:

  • 250 g meruněk
  • 1 vejce
  • 500 g polohrubá mouka
  • droždí
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • sůl

Postup:

  1. Z mouky, másla, mléka a vejce si vypracujte hladké těsto. To nechte hodinu kynout v teple, než ztrojnásobí svůj objem.
  2. Meruňky zbavte pecek a rozdělte na poloviny.
  3. Těsto po vykynutí vyválejte a rozkrájejte na stejnoměrné čtverečky, do kterých umístěte polovinu meruňky na střed. Poté je zabalte a vytvarujte knedlíky, které nechte ještě chvíli kynout.
  4. Do hrnce umístěte napařovací vějíř a na něj knedlíky. Vody nalijte, tak aby nedosahovala až ke knedlíkům a na mírném plameni knedlíky uvařte v páře 10 minut. Pokličku nesundávejte, dokud nejsou hotové, těsto by mohlo spadnout. Po vytažení je propíchejte, aby mohla uniknout pára.

Rýžové meruňkové knedlíky

Rýžová mouka je moderní potravinou hodící se ke zdravé výživě a životnímu stylu. Meruňkové knedlíky z rýžové mouky zároveň potěší i dietáře, kteří touží po štíhlé a krásné postavě. Těsto na knedlíky z rýžové mouky můžete také doplnit tvarohem.

Ingredience:

  • 250 g meruněk
  • 1 vejce
  • 500 g rýžová mouka
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • půl prášku do pečiva

Postup:

  1. Meruňky omyjte, vypeckujte a rozdělte na poloviny.
  2. Z rýžové mouky, másla, vejce, mléka a prášku do pečiva vypracujte těsto. To rozválejte na vále a podělte na stejnoměrné čtverečky. Doprostřed umístěte meruňku a utvořte knedlíky.
  3. Knedlíky vařte v horké osolené vodě. Hotové budou, až vyplavou na povrch.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *