Okurkové pokrmy a nápoje: 5 snadných receptů

Okurky jsou osvěžující zelenina, která obzvláště v létě přijde k duhu. Obsahují až z 90 % vodu, takže rychle doplní tekutiny a jsou velmi účinné i při dietě.

Druhy okurek a jejich použití v kuchyni

Okurky jsou zelenina, která se v kuchyni využívá hojně. Existuje jich několik druhů. Nejčastějšími jsou salátová okurka a nakladačky. Salátová okurka se hodí na přípravu salátů, šťáv nebo sirupů, či smoothie. Nakladačky se konzumují převážně naložené nebo také jako kvašáky. Ty díky přirozenému mléčnému kvašení mají mnoho zdravotních benefitů.

Zdravá potravina

Okurku najdete v mnoha receptech. Je jednou z nejvýznamnějších pěstovaných potravin. Obsahuje vitaminy, minerální látky, stopové prvky a očišťuje tělo. Detoxikuje, čistí ledviny i pleť a zlepšuje stav vlasů i nehtů. Okurková šťáva ulevuje od bodnutí hmyzem. Okurky se užívají nejen ve vaření, ale také v kosmetice. Pomáhá rovněž proti revmatismu, dně a je velmi účinná při redukčních dietách. Díky vysokému obsahu vody žaludek zaplní, ale nedodá příliš kalorií.

Je velmi osvěžující a doplňuje stav tekutin v organismu. Hodí se v letních měsících, kdy je potřeba tělo pravidelně hydratovat. V péči o pleť je skvělá jako okurková maska nebo okurkový olej, který se vyrábí ze semen. Pro svěží pleť si dopřejte masku z okurek a jogurtu, jenž dodá vaší pokožce hydrataci.

Okurky si můžete připravit také jako studenou polévku a nejvíce je oceníte v chuťovkách. Je to velmi hravá zelenina, jejíž plátky je možné nařezat nebo vykrojit do různých tvarů a ozdobit jimi plněná vejce, jednohubky či chlebíčky. Plátky okurek můžete naplnit, použít jako základ pro pomazánku nebo spojit s masem či rybami. Nakládané okurky si rozumí s hovězím, kuřecím i vepřovým masem. Různé pochutiny jako například uzeniny si bez okurek prostě nelze představit.

Okurková limonáda bez cukru

Koho nebaví pít neustále jen čistou vodu, může si ji ozvláštnit přidáním okurky, citronu a máty. Okurková limonáda je lehká, svěží a voňavá. S ledem vás skvěle ochladí v letních vedrech. Hodí se k letním salátům, rybám nebo těstovinám, či jen tak na pití.

Ingredience:

  • 1 okurka
  • 1 citron
  • snítka máty
  • 2 litry vody

Postup:

  1. Okurku a citron omyjte a nakrájejte na kousky. Spolu s mátou ponořte do vody a nechte hodinu uležet v lednici.
  2. Poté přeceďte přes sítko a vymačkejte všechnu zbylou šťávu lžičkou. Pijte čerstvé s ledem, neskladujte.

Jednoduchá okurková omáčka

Okurková omáčka podávána k hovězímu masu a knedlíkům je vydatným obědem, který vás skvěle zasytí. Její lehce nakyslá chuť se k masu úžasně hodí. Tato omáčka souvisí se znojemskými okurkami, jejichž pěstování je na Znojemsku tradicí. Svíčková se připravuje klasickým způsobem. Stačí prošpikovat maso špekem a upéct v troubě za občasného podlévání. Dát si k ní můžete knedlík houskový, bramborový nebo karlovarský.

Ingredience:

  • výpek z hovězí svíčkové
  • sterilované okurky
  • cibule
  • lžíce hořčice
  • lžička červené papriky
  • pepř
  • sůl
  • 3 kuličky nového koření
  • hladká mouka

Postup:

  1. V hrnečku osmahněte cibulku do zlatova, přidejte nakrájené sterilované okurky, výpek z hovězího masa a koření s hořčicí.
  2. Povařte, dokud nebudou okurky měkké a poté zaprašte hladkou moukou.

Okurkový sirup

Okurkový sirup je lehký a osvěžující nápoj, který se nalévá do vody nebo se používá k doladění domácích nealkoholických i alkoholických koktejlů. Limetka s meduňkou dodají sirupu ještě více svěžesti. Doma si můžete připravit například alkoholický drink s růžovým vínem, okurkovým sirupem a kaktusovým džusem.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 2 limetky
  • snítka meduňky
  • želírovací látka
  • 200 g cukru
  • 1 litr vody

Postup:

  1. Okurky a limetky nakrájejte, přidejte snítku meduňky a vše zalijte vodou. Ponechte macerovat v lednici přes noc.
  2. Na druhý den šťávu přeceďte a přidejte cukr s želírovací látkou, které sirup zakonzervují.
  3. Krátce povařte, odstraňte pěnu a pak přelijte a uzavřete do sklenice.

Okurkový salát bez cukru

Okurkový salát bez cukru je varianta salátu pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo chtějí zhubnout. Okurky si skvěle rozumí s ostatní zeleninou, však jsou vedle různých druhů zelených salátů nejčastěji používanou zeleninou do tohoto pokrmu. Doplňte je ředkvičkami, hlávkovým salátem, ledovým salátem, rajčaty nebo paprikou. Aroma salátu lehce vypíchnete na drobno nakrájenou pažitkou. Balzamikový ocet není tak ostrý jako klasický lihový a proto na doslazení stačí stévie nebo různé druhy sirupů.

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • svazek ředkviček
  • pažitka
  • hlávkový salát
  • balzamikový ocet
  • sůl
  • lžička stévie
  • olivový olej

Postup:

  1. Zeleninu omyjte a okurky s ředkvičkami nakrájejte na kolečka. Salát natrhejte na menší kousky a pažitku rovněž nakrájejte.
  2. Zeleninu smíchejte v míse, zasypejte lžičkou stévie, půl lžičkou soli a zakápněte olivovým olejem s balzamiko octem.
  3. Vše promíchejte a podávejte vychlazené.

Okurková šťáva

Okurková šťáva je zdravý nápoj plný vitaminů. Aby se jich zachovalo co nejvíce, okurky neloupejte a odšťavněte je celé, pouze omyté. U mrkve slupku můžete odstranit i nemusíte. Zeleninu využijte celou. Drť, která zůstane po výrobě šťávy, můžete použít jako základ salátu nebo přihodit do některých teplých pokrmů, či nasušit nebo si udělat výživnou pleťovou masku. Mrkev je dobrá na oči a okurky prospívají pleti. Okurkovou šťávu byste tak měli pít pravidelně pro zdraví.

Ingredience:

  • 3 velké okurky
  • 1 mrkev
  • 2 lžičky cukru

Postup:

  1. Na odšťavnovači si odšťavněte 3 velké okurky a 1 mrkev. Přidejte 2 lžičky cukru a nalijte do vysoké sklenice na smoothie.
  2. Přidejte pár kostek ledu a pijte vychlazené.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.