Cibule je královnou kuchyně, vyskytuje se téměř v každém jídle a dodává mu tu pravou chuť. Používá se pod maso, jako přízdoba na talíři nebo na výrobu čatní, pomazánek i polévek. Oblíbeným jídlem s velkým množstvím cibule je guláš, kde platí pravidlo, že cibule by mělo být stejné množství jako masa.
Obsah
Cibule pro zdraví
Cibule je velmi zdravá potravina. Snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při léčbě nachlazení a je přírodním antibiotikem. Je bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek, obsahuje C, D, E a vitaminy skupin B. Najdeme v ní také hořčík, vápník, sodík, draslík a železo.
Působí příznivě na kardiovaskulární systém a napomáhá trávení potravy, proto je dobré ji konzumovat také při dietách a hubnutí. Nakrájená cibule na kolečka se dá též přikládat na hmyzí bodnutí. Silice v ní obsažené neutralizují hmyzí jed v ráně a zamezí otoku.
Dělí se na několik druhů. Nejčastější je cibule žlutá, kterou najdete v každé kuchyni. Připravuje se s ní velké množství pokrmů a je velmi aromatická. Snad každý se už rozplakal u krájení cibule.
Cibule červená a bílá jsou sladší varianty, které se hodí jako dekorace na různé oblohy nebo do salátu. S červenou cibulí lze i vařit a tyto pokrmy jsou velmi dobré a hezké na pohled. Šalotka je malinká cibulka, která se používá rovněž spíše na studenou kuchyni.
Cibule se skladuje ve spíži a vydrží čerstvá přibližně 4 týdny. Pečlivě vybírejte cibule pevné, celé obalené slupkou nejlépe v několika vrstvách, aby zůstala dlouho čerstvá. Pokud vám cibule začne klíčit, co nejrychleji ji zpracujte. Klíček můžete do jídla nakrájet taky, nevyhazujte jej.
Velmi oblíbené jsou mladé zelené cibulky, které bývají k dostání po celou sezónu, ale na jaře mají největší sílu a kvalitu. Hodí se k posypání na maso nebo na bramborové pyré jako ozdoba. Můžete je přidat i do masa při pečení i vaření.
Jak si připravit dobrý a vydatný oběd
Cibule a maso k sobě neodlučitelně patří. Zahustí omáčku nebo nakrájená na kolečka vytvoří příjemné dochucení masa. Pečení masa bez cibule a česneku si prostě nejde představit. Cibule i česnek jsou v lidské kuchyni již od počátku kulinářského umění.
Maso před pečením nakrájejte a prošpikujte česnekem nebo slaninou. Cibule se zpravidla sype pod maso. V průběhu pečení nezapomínejte podlévat, aby maso nebylo vysušené. Jako přílohu si dejte knedlíky, brambory nebo také hranolky či americké brambory. K některým pokrmům se hodí chleba, nejlépe čerstvě upečený.
K masovým pokrmům s cibulí podávejte pivo nebo víno. K masu se hodí víno červené nebo vína bílá, která jsou aromatičtější a sladší.
Hovězí nudličky na cibulce
Červené maso by měl mít v jídelníčku zařazeno každý, kdo chce žít zdravě. Podporuje krvetvorbu a je bohatým zdrojem bílkovin. Pokud vás nebaví zdlouhavé pečení svíčkové nebo smažení steaků, které se pokaždé nemusí povést usmažit tak akorát, zkuste hovězí nudličky na cibulce. Jsou rychleji hotové a cibule vám vytvoří výbornou omáčku.
Ingredience:
- 500 g hovězího masa
- olej
- cibule
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli nakrájejte na kostičky a maso na nudličky. Cibuli si osmahněte na oleji do zlatova.
- Přidejte maso a osmažte, tak aby se zatáhlo. Posolte, popepřete a duste pod pokličkou, dokud nebude měkké.
- Na závěr poprašte maso trochou hladké mouky, aby se zahustila šťáva. Podávejte s knedlíkem nebo vařenými brambory.
Pečená kachna s jablky a cibulí
Kachna je především sváteční jídlo, podává se na svátek Svatého Martina nebo v období Vánoc. Lze ji připravovat na mnoho způsobů. Varianta s jablky je velmi dobrá a při její přípravě využijete lokální produkty.
Ingredience:
- kachna
- 3 větší jablka
- 1 cibule
- kmín
- sůl
Postup:
- Jablka i cibuli si pokrájejte na větší kostičky a dejte je do pekáče.
- Na cibulovo jablečnou směs položte kachnu. Posypejte solí, kmínem a pomalu pečte.
- V průběhu pečení kachnu podlévejte. Podávejte jen tak s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, popřípadě doplňte pokrm červeným zelím.
Pečený vepřový bůček na cibuli
Vepřový bůček jistě vždy potěší všechny zapřisáhlé masožrouty. Můžete jej podávat teplý s knedlíkem a zelím nebo si jej dát po studenu. Nakrájený na plátky položené na chleba s hořčicí a zasypaný čerstvou mladou cibulkou je perfektní na vydatnou snídani, svačinu i večeři.
Ingredience:
- vepřový bůček
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- kmín
Postup:
- Kůži bůčku nařízněte do mřížky, vetřete do ní česnek, sůl a kmín. Bůček umístěte do pekáče, podlijte vodou a pečte do měkka. V průběhu pečení jej obraťte.
- Až bude bůček téměř hotov, zasypte jej cibulí nakrájenou na kolečka a dopečte.
- Podávejte s bílým zelím nebo kedlubnovým a knedlíkem kynutým, bramborovým či karlovarským.
Pečená krůtí stehna na cibuli a česneku
Krůtí maso je aromatičtější a pevnější konzistence, než kuřecí, avšak obsahuje také málo tuku a proto je velmi dobrou variantou pro ty, kteří drží dietu nebo nechtějí jíst maso vepřové. V receptu je použita červená cibule, která je o něco sladší než žlutá a dodá pokrmu příjemnou barvu.
Ingredience:
- krůtí stehna
- velká červená cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- majoránka
- olivový olej
Postup:
- Krůtí stehna nařízněte na několika místech a naložte do marinády z česneku, koleček cibule, soli, majoránky a olivového oleje.
- Nechte pár hodin odležet v lednici a poté pomalu pečte.
- Při pečení podlévejte a podávejte se šťouchanými bramborami posypanými petrželkou, nejlépe čerstvou.
Pečená žebra s cibulí
Pečená žebra s cibulí se skvěle hodí k pivu. Můžete je upéct v troubě nebo připravit na grilu. Cibulku jen lehce ogrilujte z obou stran a podávejte k masu. K tomuto pokrmu se hodí nejlépe hořčice, křen, kyselé okurky nebo kvašáky a dobrý domácí chleba.
Ingredience:
- vepřová žebra
- cibule
- masový vývar
- sůl
- grilovací koření
- česnek
Postup:
- Žebra potřete marinádou z česneku, soli a grilovacího koření a nechte je odležet v lednici přes noc.
- Do pekáče nasypejte na kolečka nakrájenou cibuli a na ni položte žebra.
- Pečte do měkka. Podávejte s chlebem, hořčicí, křenem a kyselou okurkou.