Cibuli lze připravit na mnoho způsobů. Je to jednoduchá potravina, která se hodí k dochucení pokrmů i jako lehká chuťovka. Smaží se, vaří, karamelizuje a přidává do těsta.
Obsah
Cibule je základ
Cibule a česnek jsou základními ingrediencemi kuchyně, jak složité, tak také minutkové. Dají se s ní připravit rychlá a levná jídla, která jsou zároveň velmi vydatná. Hodí se k bramborům, ke guláši i do populárních pokrmů jako je hamburger, cibulový koláč nebo do salátu.
Velmi dobrá je cibule grilovaná nebo upečená v troubě. Pečená cibule se dá jíst jen tak, ale také poslouží jako základ různým omáčkám k dochucení a dipům. Můžete si s ní vyhrát a obalit ji ve slanině nebo připravit jako cibulový květ.
Zdravá potravina
Je plná vitamínů a také přírodním antibiotikem, léčí záněty dýchacích cest, bodnutí po hmyzu a je silným antioxidantem. Z respiračních onemocnění vás vyléčí skvělá cibulová polévka nebo cibulový sirup s medem. Tento tradiční recept ulevuje od horečky a pomáhá proti kašli. Připravuje se tak, že kousky cibule namočíte do medu a zahřejete na mírnou teplotu, jen tolik, aby se cibule nespálila. Poté přecedíte a získáte cibulový sirup, který můžete užívat při příznacích onemocnění.
Nejlepší je však prevence a proto byste měli cibuli konzumovat pravidelně ve stravě. Dejte si bramboráky se sýrem a cibulí, hamburger s karamelizovanu cibulkou nebo třeba cibulové kroužky, které se vám budou rozplývat na jazyku.
Bramboráky se sýrem a cibulí
Bramboráky lze dělat na mnoho způsobů, se sýrem a cibulí nebo cuketou, se zelím, s masem i s houbami. Cibuli můžete dát do samotného bramboráku nebo si vytvořit směs s houbami a masem, kterou bramborák posypete. Doplňují jej česnekové nebo cibulové či bylinkové dipy a hodí se k pivu.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 100 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl
- 50 g hladké mouky
- olej
- 2 vejce
Postup:
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno. Nastrouhejte také česnek a vše smíchejte v míse se sýrem, majoránkou, solí, vejci a hladkou moukou.
- Z výsledné hmoty tvořte placky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji.
- Placky nechejte okapat na ubrousku nebo sítku a podávejte teplé s česnekovým nebo cibulovým dipem.
Hamburger s karamelizovanou cibulkou
Hamburger je jídlo, které vychází z americké kuchyně, kde je velmi oblíben. Nemusíte pojídat fast food, ale udělat si zdravější variantu doma. Použijte cereální nebo sezamovou housku a kvalitní maso. Karamelizovaná cibulka je velmi chutná a dodá hamburgeru ten správný švih.
Ingredience:
- mleté maso
- cibule
- sezamová houska
- okurka
- dva lístky salátu
- česnek
- pepř
- sůl
- 20 g třtinového cukru
- lžička octa
- 20 g másla
Postup:
- Mleté maso si ochuťte česnekem, solí a pepřem. Osmažte na pánvi a ponechte stranou.
- Karamelizovanou cibulku vytvoříte tak, že ji nakrájíte na kolečka a osmahnete na pánvi do zlatova. Před koncem smažení přidejte třtinový cukr, máslo, ocet a krátce povařte, aby se vytvořila na cibulce karamelová glazura.
- Housku rozdělte na poloviny a položte na ni zeleninu, plátek masa a nahoru zkaramelizovanou cibuli. Přikryjte horní částí housky. Vše můžete zakápnout kečupem nebo jogurtovým dipem.
Minutkový cibulový guláš
Vždy platí, že kolik masa, tolik cibule. Velké množství cibule vytvoří lahodnou omáčku, která se již nemusí dále zahušťovat. Do guláše můžete přidat také paprikovou pastu, uzenou papriku, pálivou papriku nebo feferonku. Ke guláši je tradiční přílohou knedlík a v případě, že nestiháte nebo na něj máte chuť, můžete si k němu dát čerstvý chléb.
Ingredience:
- 500 g vepřového masa na guláš
- 500 g cibule
- 1 chilli paprička
- 150 ml červeného vína
- 1 lžička sladké papriky
- olej
- pepř
- sůl
Postup:
- Cibuli osmahněte na oleji do zlatova a přidejte maso nakrájené na kostky. Maso restujte, dokud se nezatáhne a poté přidejte chilli papričku s kořením, víno a vodu.
- Guláš duste, až bude maso měkké. Poté jej vařte, dokud se voda neodpaří a cibule nevytvoří hustou omáčku. Můžete ji zahustit i zaprášením hladkou moukou.
Bramborové knedlíky s cibulkou
Bramborové knedlíky s cibulkou jsou tradiční pokrm české kuchyně. Nejlépe chutnají s uzeným masem, slaninou nebo opečenými kousky klobásky. Hodí se k nim kyselé zelí vařené nebo jen tak. Knedlíky můžete také směsí cibule a masa naplnit a uvařit naplněné. Na posypání jsou vhodné rovněž hříbky osmažené na másle.
Ingredience:
- 100 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- cibule
- uzené maso
- sůl
Postup:
- Brambory uvařte a pomelte na mlýnku, rozmixujte nebo rozšlehejte, tak aby vytvořily hladkou hmotu. Do té přisypejte mouku, rozklepněte vajíčko a přidejte sůl. Vypracujte bramborové těsto.
- Z těsta vytvořte knedlíky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
- Na oleji si osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku zároveň s kousky uzeného masa a směsí zasypejte bramborové knedlíky.
Cibulové kroužky
Cibulové kroužky pocházejí ze Spojených Států, kde jsou velmi oblíbené jako předkrm nebo chuťovka po jídle či lehká svačina. Vy si je můžete dát také tak, jsou velmi chutné a lehce pikantní. Stačí osmažit kolečko cibule v těstíčku, které můžete ochutit česnekem nebo různými bylinkami. Použijte například oregano, bazalku nebo grilovací koření. Můžete přidat třeba i nastrouhaný sýr cheddar, eidam či parmazán.
Ingredience:
- 3 velké cibule
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- olej
- 100 ml mléka
- sůl
Postup:
- Cibuli si nakrájejte na kolečka, střed vyjměte. Poté si vytvořte z hladké mouky, vajec, mléka a špetky soli těstíčko.
- Cibulové kolečka obalujte v těstíčku a poté smažte na pánvi na rozpáleném oleji.
- Podávejte teplé jako předkrm nebo chuťovku s dipem či kečupem.