Třešňové buchty v 5x jinak

Letní pečení je radost. Lahodné červené třešně se hodí nejen jako ozdoba za ucho, ale také do buchet, koláčků, moučníků i závinů.

Třešně a co k nim

Třešně se na pečení používají většinou vypeckované. V případě, že slouží jako ozdoba je lepší je ponechat vcelku. Hodí se k nim cukr, skořice i rum. Třešně můžete také smíchat s mákem, čokoládou, mandlemi nebo kokosem. Horní část buchet bývá polita i želatinou nebo s nastříkanou cukrovou glazurou.  

Jak si připravit lahodný třešňový moučník

Třešně obsahují mnoho minerálních látek a vitamínů, rozhodně by neměly chybět ve vašem jídelníčku, obzvláště jako sezónní ovoce. Mají antioxidační účinek a působí příznivě na pleť. Jsou lehce nakyslé, proto se sladkými buchtami působí svěže a nepřeslazeně. Třešně mají tisíce variant využití v kuchyni. Připravte si je jako svěží bublaninu s kakaem, závin nebo lehký sněhový dort, po kterém se jen zapráší. Při pečení i přípravě krémů na náplně můžete využít také třešňovou marmeládu a v zimě i třešně zavařené. Jsou pevné a skvěle drží tvar i v nálevu.

Kakaová bublanina s třešněmi a drobenkou

Nejčastější buchtou pečenou s třešněmi je rozhodně bublanina. Třešně jsou pro ni ideální volbou. Svěží letní bublanina je rychle hotová. Můžete si ji zkusit upéct nejen klasickou vanilkovou, ale také vyzkoušet něco nového a přidat kakao.

Ingredience:

  • 350 g polohrubá mouka
  • 300 g třešní
  • prášek do pečiva
  • lžíce kakaa
  • 100 ml rumu
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 125 ml vody
  • 125 ml oleje
  • mandle

Postup:

  1. Z cukru a vaječných bílků vyšlehejte sníh. Sypké ingredience s olejem, vodou, rumem a žloutky smíchejte a všlehejte do nich sníh.
  2. Do vymazané a vysypané formy vlijte těsto a posypejte vypeckovanými třešněmi, které zapadnou hned do těsta. Na vrch ještě přidejte plátky mandlí na ozdobu.
  3. Pečte na 180 °C 45 minut, dokud bublanina nezezlátne. Na závěr ji můžete ještě teplou posypat moučkovým cukrem.

Sněhový dort s třešněmi

Variace na dort Pavlova, který se většinou připravuje s jahodami, je sněhový dort s třešněmi. Místo jednoho velkého kusu bílého korpusu si upečete tři placičky, mezi které vložíte lahodný třešňový krém. Na povrch stačí umístit třešně a posypat je kokosem připomínající sníh. Úžasný dezert, který oslní všechny návštěvy je hotov.

Korpus:

  • 6 vaječných bílků
  • 130 g mandlové moučky
  • 1 lžíce škrobu

Krém:

  • smetana ke šlehání
  • mascarpone
  • 1 lžička cukru moučka
  • třešně
  • třešňová marmeláda
  • kokos

Postup:

  1. Nejprve si připravte tuhý sníh. Vaječné bílky spolu s cukrem a škrobem šlehejte, dokud nebudou tak pevné, že udrží tvar, do kterého je upravíte.
  2. Plech si vyložte pečícím papírem a vytvořte na něj tři přibližně stejné vyšší placičky našlehaného sněhu. Sušte je při mírné teplotě v troubě alespoň hodinu. Troubu neotevírejte, aby sníh vlivem chladného vzduchu nesplaskl.
  3. Až budou korpusy upečené a vychladlé, vytvořte si krém. Šlehačku s mascarpone a cukrem obarvěte lžičkou třešňové marmelády do růžova.
  4. Skládejte na sebe postupně plátky korpusu a mezi ně vkládejte krém. Na horní část opět dejte krém, dozdobte třešněmi a posypejte kokosem.

Třešňová buchta

Už vás nebaví hrnkové buchty? Zkuste si upéct třešňovou buchtu kynutou. Sice to trvá trochu déle, ale velkou výhodou kynutých buchet je to, že do nich nemusíte dávat tolik cukru. Což ocení hlavně ti, kteří touží mlsat a moc nepřibrat.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • droždí
  • sůl
  • 200 ml mléka
  • 50 g cukr krupice
  • 300 polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry

Drobenka:

  • 50 g másla
  • 50 g polohrubé mouky
  • lžička vanilkového cukru
  • 2 lžičky cukru moučky
  • 300 g třešní

Postup:

  1. Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte ve vláčné těsto. Nechte je chvíli kynout. Když zvětší svůj objem, rozválejte je opatrně na vymazaný a vysypaný plech, kde jej ponechte dále kynout.
  2. Mezitím si udělejte drobenku. Máslo rozpusťte v hrnečku a přisypejte cukr s moukou. Míchejte, dokud směs nevytvoří pevné hrudky.
  3. Na nakynulé těsto volně poklaďte vypeckované třešně a na ně nasypte drobenku. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 20 minut, až povrch zezlátne.

Makovec s třešněmi

Třešně si rozumí také s mákem. Ač tato kombinace vypadá netradičně, je velmi lahodná a chuťově zajímavá. Na makovec patří citronová poleva, která dokreslí celkový dojem. Tu si můžete snadno připravit sami nebo si koupit hotovou polevu v sáčku.

Ingredience:

  • 250 g mletého máku
  • 300 g třešní
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 200 g cukru
  • citronová poleva

Postup:

  1. Sypké i mokré ingredience na těsto si smíchejte a přimíchejte k nim sníh vytvořený z vaječných bílků, aby bylo těsto nadýchané.
  2. Do těsta lehce vmíchejte vypeckované třešně, tak abyste je moc nepoškodili, ať zůstanou vcelku.
  3. Vylijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 °C 45 minut.
  4. Až buchta vychladne, zalijte ji citronovou polevou, kupovanou nebo si můžete vytvořit vyšleháním z citronové šťávy, vody a moučkového cukru. Správnou hustotu odhadnete od oka, tak aby se dala natírat a netekla.

Třešňový závin

Přebytek třešní a co s nimi? Šup do závinu. Třešňový závin je velmi chutný a plný ovoce, jehož lahodná šťáva spolu se skořicí a rumem vám bude kapat po rukou. Na vrch si závin dozdobte šlehačkou. Pokud se vám nechce připravovat těsto, postačí listové těsto z obchodu a závin je raz dva hotov.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 50 ml rumu

Postup:

  1. Z mouky, másla, mléka, cukru a vejce si uhněťte těsto. Rozválejte jej do čtverce a poklaďte třešněmi smíchanými s cukrem, rumem a skořicí.
  2. Těsto zaviňte a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě na mírném plameni, dokud na povrchu nezezlátne.
  3. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.