Zavařování jablek na 4 způsoby

Sezóna zavařování je v plném proudu. Určitě máte již zavařené kompoty okurkové, paprikové i květák nebo řepu. Což takhle se pustit do něčeho sladkého? Vyzkoušejte jablečný kompot, přesnídávku nebo výborný jablečný džem se skořicí a vanilkou.

Jak zavařovat jablka

Jablka můžete zavařit na několik způsobů, například ve formě kompotů, džemů, přesnídávek, povidel nebo jako protlak. Jsou plná vlákniny a působí příznivě na zažívání. Můžete je doplnit dalšími druhy ovoce, banány, mrkví, hruškami, švestkami, meruňkami nebo i pomeranči či mandarinkami.

K dochucení vám poslouží skořice, vanilka, hřebíček, nové koření, citronová i pomerančová kůra. Jablka můžete rozmixovat nebo ponechat nakrájená jako kompot. S trochou piškotů a jablečným džemem si užijete zdravou svačinku. Při zavařování dbejte na to, abyste jablka moc dlouho nepřevařovali, ať zůstane co nejvíce vitaminů. Nepřidávejte velké množství vody, abyste zachovali hustotu a džem držel lépe pohromadě. Jablka obsahují přírodní pektin, který zajišťuje vysokou hustotu výrobku. V některých receptech je obsažena želírovací látka, avšak tu nemusíte pokaždé přidávat. Stačí cukr a kapka citronu, které působí jako konzervanty.

Jablečný kompot je potřeba zavařit v hrnci, ale marmelády nebo džemy se plní za horka do skleniček, kterou obrátíte dnem vzhůru a necháte vychladnout. Teplem se zatáhne a zamezí přístupu vzduchu přes víčko. Vybírejte si skleničky širokých a nízkých tvarů, aby džem vypadal dekorativně a zároveň se dobře ze sklenice dal dostat.

Dozdobte je štítky s popisy, co je uvnitř, abyste později nehloubali, která marmeláda je s vanilkou, která se skořicí a co je pyré na další přípravu.

Na zavařování se hodí všechny druhy jablek, je lepší vybírat sladší druhy s pevnější strukturou, aby obsahovaly více pektinu a marmeláda byla hustší.

Jablka se dají zavařovat i ve vlastní šťávě. Po nakrájení je zasypejte cukrem a ponechejte, aby pustily šťávu. V té je pak můžete uvařit a nemusíte přidávat doplňkovou vodu. Místo cukru můžete použít med, sladké sirupy, umělá či přírodní sladidla s nízkým glykemickým indexem nebo také cukr třtinový. Ani dietáři si nemusí odpustit výborný jablečný džem, stačí cukr nahradit stévií, březovým cukrem či čekankovým sirupem.

Pečení se zavařeninami

Zavařenou jablečnou marmeládu můžete použít i k dalšímu pečení nebo vaření. Natřete jí vnitřní část dortu, aby pláty těsta dobře držely u sebe nebo vám poslouží jako omáčka pod maso. K masu se hodí chutney. Což je směs, cibule, česneku, jablek nebo jiného ovoce, ochucené octem, cukrem, solí a kořením. Natírá se jím maso, hamburgery nebo grilovaná zelenina.

Pokud nevíte, na co budete jablka potřebovat, vyrobte si pyré. Hodí se jako základ pro další výrobky nebo omáčka pod maso, či součást jablečných dezertů. Jen otevřete sklenici a můžete vařit. Odpadne vám zdlouhavé loupání jablek.

Z jablečné zavařeniny vykouzlíte hrníčkovou jablečnou buchtu, jablečné řezy se zavařeninou v prostřední části, jablečný perník i koláč. V kombinaci s rozinkami a vanilkovým cukrem chutnají naprosto skvěle.

Zavařte si jablečnou marmeládu netradičně a přimíchejte do ní třeba čokoládu, je velmi dobrá a plné chuti. Jablkový kompot si můžete udělat také jako bowle nebo punč. Stačí je smíchat s rumem nebo vínem a přidat jablečný nebo pomerančový džus. Také jablečná marmeláda s rumem je v gastronomii o stupeň výše, stejně jako s karamelem dochucená badyánem a hřebíčkem.

Vyzkoušejte jablečná povidla s ořechy, vlašskými, mandlemi či lískovými. Dochutit džem můžete také bylinkami, například mátou nebo levandulí. Skvěle chutnají v palačinkách, žemlovce, lívancích nebo v kynutých či bramborových knedlících.

Koblihy nemusí být vždy plněny jen marmeládou meruňkovou, ale i jablečnou nebo se směsí obsahujících jablka. Taková kobliha s jablečným džemem s čokoládou je vskutku nezapomenutelná.

Jablečná přesnídávka s banánem

Jablečná přesnídávka s banánem chutná hlavně dětem. Je sladká a výživná. Jablka slouží jako základ, kterým hmota notně nabyde, banány jí dodají na chuti. Přesnídávka je plná vitaminů a vlákniny.

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • 3 banány
  • 200 g cukru

Postup:

  1. Banány oloupejte, jablka zbavte jadřinců i slupek a nakrájejte na kostičky.
  2. Povařte ve vodě a rozmixujte. Poté přidejte cukr a krátce povařte.
  3. Přesnídávkou naplňte sklenice a nechte je zatáhnout otočené dnem vzhůru.

Kompot z jablek

Kompot z jablek se hodí jako doplnění hlavního jídla, ale i jako přízdoba na pudinky, součást buchet nebo koláčů. Je to skvělá varianta, jak ovoce uchovat, když se vám jej nasbírá příliš mnoho. Do kompotu přidejte hřebíček a skořici, abyste mu dodali na aromatičnosti. V zimních měsících si můžete jablka z kompotu házet také do vánočního punče. Šťávu nevylévejte, ale použijte ji jako sirup do vody nebo na výrobu Hot apple.

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • kousek skořice
  • 5 hřebíčků
  • citronová šťáva
  • 300 g cukru

Postup:

  1. Jablka oloupejte, vyberte jadřince a nakrájejte na větší kostky.
  2. Ty vařte v nálevu z cukru a pár kapek citronové šťávy. Spolu s kořením.
  3. Uvařený kompot můžete podávat vychladlý nebo jej ještě za horka nalít do sklenic a nechat zatáhnout otočené dnem vzhůru či krátce zavařit.

Džem z jablek

Nejen ze švestek, ale také z jablek se dá udělat kvalitní a dobrý džem. Smíchat jej můžete s kořením, jiným ovocem a udělat si tak směs. Džem dochutit pomerančovou šťávou nebo klidně třeba čokoládou. Stačí přidat rozpuštěnou čokoládu a skvělá pochoutka je na světě. Hodí se k namazání na chleba, jako pojící vrstva do koláčů či buchet nebo si jej můžete přidat do bílého jogurtu a udělat si domácí verzi ovocného jogurtu.

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • šťávu z půlky citronu
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 300 g cukru
  • lžička skořice
  • želírovací látka
  • vanilkový cukr
  • 5 hřebíčků

Postup:

  1. Jablka oloupejte, očistěte jadřince a nakrájejte na kousky. Vařte do měkka a poté rozmixujte.
  2. Přidejte ostatní ingredience, krátce povařte a pořádně promíchejte, hlavně, aby se želírovací látka a cukr rozprostřely po celé ploše a netvořily hrudky.
  3. Džemem naplňte sklenice, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Jablečná povidla

Většina z nás je zvyklá na povidla švestková, která se dělají jak z čerstvých, tak také sušených švestek. Velmi dobrá jsou však i povidla jablečná. Ta dochutíte šťávou z pomerančů, skořicí a kuličkami nového koření. Povidla jsou o něco hustší, než džem a dobře se roztírají na chleba. Mixují se do hladka, takže můžete i nemusíte použít rovněž slupky.

Ingredience:

  • 2 kg jablek
  • šťáva ze třech pomerančů
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžičky skořice
  • 1 kg krupicového cukru

Postup:

  1. Jablka omyjte, očistěte, vyberte jádra a stopky a pokrájejte na malé kousky. Uvařte v hrnci s vodou a rozmixujte.
  2. Přidejte šťávu z pomerančů, nové koření, skořici a cukr. Povařte ještě chvíli a přelijte za horka do sklenic.
  3. Ty obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Jablečná přesnídávka s mrkví

Jablečnou přesnídávku s mrkví ocení jistě každé dítě. Je zdravá, chutná a plná vitaminu, betakarotenu a vlákniny. Mrkev je výživná potravina a hodí se ke konzumaci v letních měsících, kdy je potřeba doplnit betakaroten pro zdravé opálení. Rovněž v zimě dodá tělo potřebný vitamin D, který si bez slunce samo nedokáže vytvořit.

Ingredience:

  • 500 g jablek
  • 5 mrkví
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky skořice
  • 200 g cukru

Postup:

  1. Mrkev i jablka ostrouhejte a nakrájejte jablka na kostičky. Mrkev je lepší nastrouhat na struhadle, protože se vaří dlouho.
  2. Jablka a mrkev zvlášť uvařte do měkka v troše vody. Po uvaření je smíchejte a doplňte cukrem se skořicí.
  3. Můžete přesnídávku ihned konzumovat za tepla nebo ji přelít do sklenic a sníst později.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.