Domácí likéry: 3 lahodné recepty

Máte rádi likéry a milujete příjemnou pohodovou atmosféru, která panuje při jejich popíjení? Vyzkoušejte výrobu vlastního domácího likéru. Objevíte tak zcela nové chutě a možnosti, které u běžně prodávaných likérů nenajdete.

Ingredience

Hlavním benefitem výroby domácího likéru je to, že si můžete likér vyrobit ze všeho, co vás jen napadne. Nejste tak omezení nabídkou obchodníků. Vytvoříte si zcela originální produkt, který může mít také příznivé účinky na vaše zdraví.

V likéru musí být vždy určitý obsah alkoholu. Většinou se používá rum, vodka, čistá žitná lihovina nebo ovocné pálenky. Nejlépe je použít čistý neochucený alkohol, který nebude přebíjet chuť dalších ingrediencí. Vždy vybírejte kvalitní alkohol, z nekvalitní pálenky byste měli nekvalitní likér.

Do likérů se přidává různé ovoce, bylinky, plody, květy a v podstatě všechny jedlé rostliny nebo koření. Do krémových likérů se přidává kondenzované mléko, smetana, čokoláda nebo káva. Určitě by neměl nikdy chybět cukr nebo med, či jiná sladidla a v některých případech je potřeba dodat i vodu. Bylinky a zelené rostliny můžete použít jak v čerstvém tak sušeném stavu.

Postup výroby

Domácí likéry se vyrábějí dvěma způsoby, jedním je nakládání ovoce nebo bylin do alkoholu a druhým je svaření nálevu a smíchání tekutiny s alkoholem.

Ovoce si můžete naložit, jakékoli vás napadne, višně, jablka, třešně, hrušky, ale i tropické druhy ovoce. Fantasii se meze nekladou. Je možné naložit také různé plody, třeba i nezralé. Skvělý likér si vyrobíte z vodky a nezralých ještě zelených ořechů, které do ní pokrájené naložíte a necháte pár týdnů odležet. Můžete si také naložit bylinky, koření, květy, jehličí, listy nebo kořeny. V případě nakládání se nepřidává voda. Pouze ovoce či jiné rostliny očistíte, naložíte do pálenky a necháte několik týdnů odstát. Naložené ovoce nasáklé alkoholem po přefiltrování nevyhazujte, můžete si z něj vyrobit punč nebo bowle.

Metoda nakládání

K výrobě likérů metodou nakládání je lepší nepoužívat rum, ale čistu vodku či žitnou. Nejen kvůli chuti, ale také proto, že přírodní barviva uvolněná z naloženého ovoce nemají takovou intenzitu jako, odvar. S rumem by váš likér měl nepříjemné nahnědlé odstíny místo sytě žluté, červené či zelené, kterou uvolnily naložené rostliny. Tekutina také nebývá zakalená, ale zůstane průhledná. Po několika týdnech, kdy se uvolní všechny látky z naložené rostliny, stačí pouze přefiltrovat přes sítko, přidat cukr a uložit do chladu.

Svaření nálevu

Svaření nálevu z ovoce nebo bylin je složitější, ale výhodou je, že likér je rychleji hotov a může se rovnou konzumovat. Stačí odšťavnit ovoce a šťávu převařit. Poté ji vychladlou smícháte s alkoholem a cukrem, popřípadě dodáte koření dle chuti a likér je hotov. Vždy je však lepší, když se nějakou dobu odleží a chutě mají čas se prolnout. Tyto likéry můžete vyrobit jak s rumem, tak s vodkou. Bylinné likéry jsou skvělými pomocníky při špatném trávení jako aperitiv před jídlem.

Výcvik psa v pohodlí domova

Smetanové likéry

Samostatnou kapitolou jsou smetanové likéry. K těm se vysloveně hodí převážně rum. Jak k tradičnímu vaječňáku, který je u nás oblíbený nejvíce na Vánoce, tak k dalším ořechovým či kávovým nebo karamelovým variantám. Jeho popíjení skvěle kontrastuje s chutí vánočního cukroví, do kterého se rum přidává často také. Postup zpravidla spočívá ve svaření a šlehání kondenzovaného mléka a následném zředění jej se smetanou či vejci. Poté se hustá tekutina smíchá s rumem. Není potřeba přidávat cukr, jelikož je obsažen ve velkém množství v kondenzovaném mléce.  

Ač je to k nevíře, existují i likéry z černého piva nebo vinné.

Višňový likér

Ingredience:

  • 1 kg višní
  • 0,5 kg cukr
  • 1 litr vodky
  • 1 vanilkový lusk
  • pomerančová nebo citronová kůra ve větších kusech

Postup:

  1. Višně si vypeckujeme, odšťavníme a šťávu krátce povaříme. Při vaření přidejte cukr a vanilkový lusk s pomerančovou kůrou. Pokud máte pocit, že je šťávy příliš málo a likér by byl hodně silný, můžete ji zředit vodou.
  2. Nechejte vychladnout a poté přimíchejte vodku. Likér je potřeba pořádně promíchat, aby se tekutiny propojily.
  3. Koření by se mělo v likéru macerovat nějakou dobu, proto jej můžete nechat v lahvích na ozdobu nebo po čase přecedit.

Bylinný likér

Ingredience:

  • 1 lžička máty peprné
  • 1 lžička meduňky
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžička anýzu
  • 1 celá skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička heřmánku
  • 1 lžička levandule
  • 0,3 kg cukru
  • 1 litr vodky

Postup:

  1. Bylinky nasypejte do sklenice a zalijte vodkou. Nechte dva až tři týdny odstát, aby se pořádně vymacerovaly.
  2. Poté přisypte cukr a pořádně promíchejte. Kdyby se vám likér zdál málo sladký, můžete cukru přidat. Podávejte před jídlem skleničku na dobré trávení.

Kávový likér

Ingredience:

  • 300 ml uvařené kvalitní kávy
  • kondenzované mléko
  • 1 litr rumu
  • semínka z vanilkového lusku

Postup:

  1. Rozehřejte kondenzované mléko a přidejte do něj kávu zároveň se semínky z vanilkového lusku.
  2. Ve chvíli, kdy je tekutina vlažná přimíchejte rum. Po úplném vychladnutí přelijte do lahví a můžete podávat.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *