5 jablečných dezertů pro sladký podzim

Jablečné dezerty má každý rád. Jsou rychle hotové a příprava je snadná. Osvěžující dezerty a moučníky plné vitaminů jsou vydatné a trendy. Vypadají na talíři velmi dekorativně a zvládne je i začátečník.

Zdraví na talíři

Jablka jsou velmi zdravá, nemusíte si dělat práci s těžkými máslovými dezerty, ale vyzkoušet lehké varianty s pudinkem, tvarohem či jogurtem. Dezert s pohankou nebo ovesnými vločkami skvěle chutná a zároveň nastartuje vaše trávení. Do klasického piškotového korpusu můžete místo mouky pšeničné přidat třeba celozrnnou nebo žitnou a připravit si tak fitness variantu moučníku.

Co s úrodou jablek?

Z jablek si můžete připravit jídla sladká i slaná. Dají se také zavařit pro pozdější využití. Ti, kteří nechtějí plýtvat, mohou využít jablka celá i se slupkami. Můžete si je nasušit jako jablečné chipsy, uvařit si z nich sirup nebo čaj, či je rozmixovat a připravit si chutný jablečný džem plný vitamínů.

Jablečný dezert s pudinkem

Chcete si zamlsat a nechce se vám péct zdlouhavě buchtu? Vyzkoušejte jablečný dezert s pudinkem. Je velmi osvěžující a lehký. Jablka pouze povaříte a pudink je zahustí. Tento dezert si můžete dát do jednotlivých skleniček, do velké mísy nebo koláčové formy, kde jej pak nakrájíte na jednotlivé trojúhelníky. Drží dobře pohromadě a nerozpadává se. Ozdobíte jej šlehačkou, čokoládovými hoblinkami nebo grankem či skořicí. Můžete použít také barevné cukrářské drobení pro děti.

Ingredience:

  • 5 jablek
  • vanilkový pudink
  • 50 g cukru
  • balíček piškotů
  • lžička citronové šťávy
  • smetana ke šlehání
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Jablka očistěte a rozvařte ve vodě. Až budou měkká, rozmixujte je.
  2. Přidejte cukr, lžičku citronové šťávy, vanilkový pudink a smetanu ke šlehání. Krátce zavařte a vylijte do formy nebo skleněné mísy vysypané piškoty.
  3. Na horní stranu nalijte polevu, kterou vyrobíte z čokolády, trochy mléka a kousku másla.
  4. Nechte vychladnout v lednici a podávejte studené dozdobené šlehačkou.

Zdravé dezerty z jablek

Připravte si zdravý dezert z jablek a ovesnými vločkami. Cukr nahradíte stévií nebo březovým cukrem či sirupy. Ovesné vločky obsahují mnoho živin, stopových prvků, vitaminů a vlákninu, stejně jako jablka. Jsou prospěšné pro trávicí systém. Dezert ochutíte vanilkou, kterou seženete sušenou nebo čerstvou. Stačí pár zrníček nebo kousek lusku.

Ingredience:

  • 5 jablek
  • 150 g ovesných vloček
  • prášek do pečiva
  • špetka čerstvé nebo mleté vanilky
  • jogurt
  • lžička skořice
  • lžička citronové šťávy
  • 20 g stévie
  • 2 vejce
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Ovesné vločky namočte do vody a nechte je prosáknout.
  2. Jablka očistěte a nakrájejte na kostky. Smíchejte je se skořicí a citronovou šťávou.
  3. Z vajec oddělte žloutky a bílky. Z těch vyšlehejte sníh, do něj lehce zašlehejte žloutky a ostatní ingredience, to vše spojte s vločkovou hmotou.
  4. Těsto vylijte do vymazané a vysypané formy, poté posypejte kousky jablek.
  5. Pečte v troubě do zlatova. Že, je koláč upečen poznáte podle toho, že doprostřed zapíchnete špejli a těsto na něj nebude nalepeno.

Dezert s jablky a šlehačkovo-tvarohovou čepicí

Klasický sladký a dobrý dezert s jablky, který je hotovým nebem na talíři. Vypadá velmi krásně a stejně tak dobře chutná. Můžete jej vyzkoušet také v kakaové formě, kdy přidáte do tvarohu kakao či na horní stranu umístit sníh z vaječných bílků a lehce zasušit v troubě.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 50 ml oleje
  • 500 g jablek
  • vanilkový pudink
  • tvaroh
  • šlehačka

Postup:

  1. Smíchejte vejce, mouku, olej, 150 g cukru, prášek do pečiva a vytvořte těsto a upečte jej v troubě do růžova.
  2. Jablka očistěte a nakrájejte, poté je dejte do hrnce vařit. Až budou měkká, vmíchejte do jablek pudink a 50 g cukru, tak abyste vytvořili hustou hmotu.
  3. Jablečnou hmotu vylijte na vychladlé těsto a ponechte dále chladnout.
  4. Nakonec smíchejte tvaroh se šlehačkou a zbylým cukrem. Rozetřete na jablka a posypejte skořicí nebo nastrouhanou čokoládou.

Pohankový dezert s jablky, skořicí a ořechy

Pohanka je zdravá potravina. Obsahuje především rutin, který je důležitý pro funkci kardiovaskulárního systému, je zdravý pro cévy a omezuje tvorbu drobných viditelných žilek pod kůží. Zároveň je dobře stravitelná a byla vždy využívána jako jedna ze základních potravin. Nemusíte si s pohankou připravovat jen nudné kaše, ale využít ji také na výrobu dezertu s jablky a vlašskými ořechy.

Ingredience:

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lžička skořice
  • 3 jablka
  • bílý jogurt
  • hrst vlašských ořechů

Postup:

  1. Pohanku krátce povařte v hrnci s vodou, vypněte, nechte nabobtnat a vychladnout.
  2. Jablka oloupejte, nakrájejte na drobnější kostky a povařte s cukrem a skořicí.
  3. Do skleniček umístěte pohanku, na ni rozdělte jogurt, na něj vychladlá vařená jablka a nahoru nasekané vlašské ořechy. Skleničky s dezertem dejte vychladnout do lednice.

Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růže jsou úchvatný a krásný dezert, se kterým uděláte parádu na každé domácí oslavě nebo party. Příprava není tak složitá a zvládne ji každý. Plátky jablek je před samotným pečením potřeba krátce povařit ve vodě s citronem a cukrem, aby nebyla kyselá a zůstala jim jejich krásná přirozená barva.

Ingredience:

  • listové těsto
  • 2 velká jablka
  • půlka citronu
  • ovocná marmeláda
  • vejce
  • moučkový cukr
  • skořicový cukr

Postup:

  1. Jablka omyjte a rozdělte na poloviny. Vykrojte jádra a nakrájejte na tenké plátky. Dejte do hrnečku vařit vodu se skořicovým cukrem a šťávou z citronu. Jablka ve vodě krátce zavařte, aby nebyla úplně měkká. Poté je vyjměte a nechte oschnout.
  2. Listové těsto rozválejte a nakrájejte na tenké plátky, které potřete ovocnou marmeládou. Umístěte na ně plátky jablek, tak aby přečuhovaly a zaviňte. Dosáhnete tak hezkých růžiček.
  3. Růžičky pečte v troubě do zlatova. Po upečení je ještě za tepla posypejte moučkovým cukrem.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *