Jablečné dezerty má každý rád. Jsou rychle hotové a příprava je snadná. Osvěžující dezerty a moučníky plné vitaminů jsou vydatné a trendy. Vypadají na talíři velmi dekorativně a zvládne je i začátečník.
Obsah
Zdraví na talíři
Jablka jsou velmi zdravá, nemusíte si dělat práci s těžkými máslovými dezerty, ale vyzkoušet lehké varianty s pudinkem, tvarohem či jogurtem. Dezert s pohankou nebo ovesnými vločkami skvěle chutná a zároveň nastartuje vaše trávení. Do klasického piškotového korpusu můžete místo mouky pšeničné přidat třeba celozrnnou nebo žitnou a připravit si tak fitness variantu moučníku.
Co s úrodou jablek?
Z jablek si můžete připravit jídla sladká i slaná. Dají se také zavařit pro pozdější využití. Ti, kteří nechtějí plýtvat, mohou využít jablka celá i se slupkami. Můžete si je nasušit jako jablečné chipsy, uvařit si z nich sirup nebo čaj, či je rozmixovat a připravit si chutný jablečný džem plný vitamínů.
Jablečný dezert s pudinkem
Chcete si zamlsat a nechce se vám péct zdlouhavě buchtu? Vyzkoušejte jablečný dezert s pudinkem. Je velmi osvěžující a lehký. Jablka pouze povaříte a pudink je zahustí. Tento dezert si můžete dát do jednotlivých skleniček, do velké mísy nebo koláčové formy, kde jej pak nakrájíte na jednotlivé trojúhelníky. Drží dobře pohromadě a nerozpadává se. Ozdobíte jej šlehačkou, čokoládovými hoblinkami nebo grankem či skořicí. Můžete použít také barevné cukrářské drobení pro děti.
Ingredience:
- 5 jablek
- vanilkový pudink
- 50 g cukru
- balíček piškotů
- lžička citronové šťávy
- smetana ke šlehání
- čokoládová poleva
Postup:
- Jablka očistěte a rozvařte ve vodě. Až budou měkká, rozmixujte je.
- Přidejte cukr, lžičku citronové šťávy, vanilkový pudink a smetanu ke šlehání. Krátce zavařte a vylijte do formy nebo skleněné mísy vysypané piškoty.
- Na horní stranu nalijte polevu, kterou vyrobíte z čokolády, trochy mléka a kousku másla.
- Nechte vychladnout v lednici a podávejte studené dozdobené šlehačkou.
Zdravé dezerty z jablek
Připravte si zdravý dezert z jablek a ovesnými vločkami. Cukr nahradíte stévií nebo březovým cukrem či sirupy. Ovesné vločky obsahují mnoho živin, stopových prvků, vitaminů a vlákninu, stejně jako jablka. Jsou prospěšné pro trávicí systém. Dezert ochutíte vanilkou, kterou seženete sušenou nebo čerstvou. Stačí pár zrníček nebo kousek lusku.
Ingredience:
- 5 jablek
- 150 g ovesných vloček
- prášek do pečiva
- špetka čerstvé nebo mleté vanilky
- jogurt
- lžička skořice
- lžička citronové šťávy
- 20 g stévie
- 2 vejce
- 200 ml vody
Postup:
- Ovesné vločky namočte do vody a nechte je prosáknout.
- Jablka očistěte a nakrájejte na kostky. Smíchejte je se skořicí a citronovou šťávou.
- Z vajec oddělte žloutky a bílky. Z těch vyšlehejte sníh, do něj lehce zašlehejte žloutky a ostatní ingredience, to vše spojte s vločkovou hmotou.
- Těsto vylijte do vymazané a vysypané formy, poté posypejte kousky jablek.
- Pečte v troubě do zlatova. Že, je koláč upečen poznáte podle toho, že doprostřed zapíchnete špejli a těsto na něj nebude nalepeno.
Dezert s jablky a šlehačkovo-tvarohovou čepicí
Klasický sladký a dobrý dezert s jablky, který je hotovým nebem na talíři. Vypadá velmi krásně a stejně tak dobře chutná. Můžete jej vyzkoušet také v kakaové formě, kdy přidáte do tvarohu kakao či na horní stranu umístit sníh z vaječných bílků a lehce zasušit v troubě.
Ingredience:
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- 50 ml oleje
- 500 g jablek
- vanilkový pudink
- tvaroh
- šlehačka
Postup:
- Smíchejte vejce, mouku, olej, 150 g cukru, prášek do pečiva a vytvořte těsto a upečte jej v troubě do růžova.
- Jablka očistěte a nakrájejte, poté je dejte do hrnce vařit. Až budou měkká, vmíchejte do jablek pudink a 50 g cukru, tak abyste vytvořili hustou hmotu.
- Jablečnou hmotu vylijte na vychladlé těsto a ponechte dále chladnout.
- Nakonec smíchejte tvaroh se šlehačkou a zbylým cukrem. Rozetřete na jablka a posypejte skořicí nebo nastrouhanou čokoládou.
Pohankový dezert s jablky, skořicí a ořechy
Pohanka je zdravá potravina. Obsahuje především rutin, který je důležitý pro funkci kardiovaskulárního systému, je zdravý pro cévy a omezuje tvorbu drobných viditelných žilek pod kůží. Zároveň je dobře stravitelná a byla vždy využívána jako jedna ze základních potravin. Nemusíte si s pohankou připravovat jen nudné kaše, ale využít ji také na výrobu dezertu s jablky a vlašskými ořechy.
Ingredience:
- 1 hrnek pohanky
- 2 lžíce třtinového cukru
- lžička skořice
- 3 jablka
- bílý jogurt
- hrst vlašských ořechů
Postup:
- Pohanku krátce povařte v hrnci s vodou, vypněte, nechte nabobtnat a vychladnout.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na drobnější kostky a povařte s cukrem a skořicí.
- Do skleniček umístěte pohanku, na ni rozdělte jogurt, na něj vychladlá vařená jablka a nahoru nasekané vlašské ořechy. Skleničky s dezertem dejte vychladnout do lednice.
Jablečné růžičky z listového těsta
Jablečné růže jsou úchvatný a krásný dezert, se kterým uděláte parádu na každé domácí oslavě nebo party. Příprava není tak složitá a zvládne ji každý. Plátky jablek je před samotným pečením potřeba krátce povařit ve vodě s citronem a cukrem, aby nebyla kyselá a zůstala jim jejich krásná přirozená barva.
Ingredience:
- listové těsto
- 2 velká jablka
- půlka citronu
- ovocná marmeláda
- vejce
- moučkový cukr
- skořicový cukr
Postup:
- Jablka omyjte a rozdělte na poloviny. Vykrojte jádra a nakrájejte na tenké plátky. Dejte do hrnečku vařit vodu se skořicovým cukrem a šťávou z citronu. Jablka ve vodě krátce zavařte, aby nebyla úplně měkká. Poté je vyjměte a nechte oschnout.
- Listové těsto rozválejte a nakrájejte na tenké plátky, které potřete ovocnou marmeládou. Umístěte na ně plátky jablek, tak aby přečuhovaly a zaviňte. Dosáhnete tak hezkých růžiček.
- Růžičky pečte v troubě do zlatova. Po upečení je ještě za tepla posypejte moučkovým cukrem.